EVENT

EVENT | Alreadymade voorpremière

6 maart
Kom naar de voorpremière van de film Alreadymade op 6 maart in Eye. Een film van Barbara Visser over de kunstenaar Elsa von Freytag – de vermeende maker van het iconische porseleinen urinoir, het meest invloedrijke werk van de moderne kunst dat lange tijd werd toegeschreven aan Marcel Duchamp.  

 

Voorpremière Alreadymade x See All This

Datum: woensdag 6 maart
Tijd: 19.00 uur
Plaats: Eye Filmmuseum Amsterdam
Prijs: €12,50

Programma

19.00 uur: openingswoord door Nicole Ex
19.15 – 20.45 uur: filmvertoning
20.45 – 21.15 uur: talk met filmmaker Barbara Visser door Theo Paijmans

 

TICKETS >

 

 

 

Over dit event

In 2004 werd een porseleinen pispot, bekend als Fountain, uitgeroepen tot het meest invloedrijke werk van de 20ste eeuw. De beroemde kunstenaar Marcel Duchamp claimde het werk te hebben gemaakt (als in: hij zou het gevonden urinoir gesigneerd hebben en tot kunst hebben verklaard), maar na onder andere een maar na onder andere een uitgebreid onderzoek door Theo Paijmans voor See All This in 2018, viel moeilijk te ontkennen dat Fountain eigenlijk bedacht is door Elsa von Freytag-Loringhoven, de allereerste die kunst maakte van voorwerpen die ze op straat vond, objets trouvé. 

Het was voor See All This de aanleiding om te beginnen aan het herschrijven van de geschiedenis. Om de oermoeder van de moderne kunst en al die andere vrouwen in de marge, de plek te geven die ze verdienen. Na de editie in 2018 besloten we daarom een Pretty Brilliant women in the arts-serie te maken, waarvan het laatste deel volgt in de zomer van 2025.

Nadat filmmaker Barbara Visser (onder andere bekend van The End of Fear, over het werk Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman) het artikel in See All This las, besloot ze verder onderzoek te doen naar de absurde geschiedenis van dit iconische werk. Haar nieuwe film Alreadymade is een zoektocht naar de waarheid achter Fountain, een reflectie op wat kunst maakt, en een poging om Elsa von Freytag-Loringhoven tot leven te brengen. De film neemt bovendien zelf de vorm aan van een ‘readymade’, waarbij het verhaal wordt verweven met gevonden materiaal uit verschillende bronnen — waaronder het beetje archiefmateriaal dat er van de bohemienne barones bestaat.

 

 


 

Reacties op EVENT | Alreadymade voorpremière

laat een reactie achter

Uw beoordeling