Sluit je aan bij de leesclub van See All This! Elk seizoen lezen we één boek dat gekoppeld is aan het nummer van See All This. Boek no. 3: Ik heet Karmozijn van Orhan Pamuk.
Deze herfst, bij de verschijning van See All This #35, lezen we Ik heet Karmozijn van Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. Lees je mee? Wanneer je je aanmeldt voor de leesclub, ontvang je van ons een mail waarmee je toegang krijgt tot de club. Meld je hier aan >
Op donderdag 28 november komen we bij elkaar om het boek te bespreken in het KattenKabinet in Amsterdam, van 19.45 (inloop) tot 21.30 uur. Ben je erbij? >
Ik heet Karmozijn van Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk neemt je mee naar het zestiende-eeuwse Istanbul, naar de gouden eeuw van Islamitische kunst in het Ottomaanse Rijk. De Sultan heeft een groep van de meest geprezen kunstenaars van het land opdracht gegeven om een groots boek te creëren dat de glorie van zijn rijk viert. Hun taak: het werk verluchten in Europese stijl. Maar omdat figuratieve kunst als een belediging voor de islam kan worden beschouwd, is deze opdracht een bijzonder riskante onderneming. Er breekt paniek uit wanneer een van de gekozen miniaturisten verdwijnt. De enige aanwijzing voor het mysterie ligt in de halfvoltooide miniaturen zelf. Ik heet Karmozijn is een meeslepend verhaal voer kunst, religie, liefde, seks en macht.
Het essay Een kamer voor jezelf is gebaseerd op twee lezingen die Woolf gaf in Cambridge in 1928 en werd wereldberoemd als een pleidooi voor het creëren van ruimte voor vrouwelijke expressie. Het voelt na bijna honderd jaar nog steeds onverminderd actueel en urgent.
Wat als Shakespeare een getalenteerde zus had gehad, had zij dan ook zulke stukken kunnen schrijven en publiceren? Virginia Woolf denkt van niet. ‘Anonimiteit zit hun in het bloed. Het verlangen zich te verhullen beheerst nog altijd. Zelfs nu nog zijn ze niet even bezorgd om hun reputatie als mannen.’
Halverwege de vijftiende eeuw werd gezegd dat alle wijsheid van de wereld in Vespasiano da Bisticci’s boekwinkel in Florence te vinden zou zijn. Daar werden prachtige manuscripten voor de Europese elite geproduceerd en belangrijke werken uit de klassieke oudheid herontdekt en verspreid. De winkel trok de grootste denkers van de stad aan.
Dan arriveert er in 1476 een nieuwe techniek in Florence. Het nonnenklooster van San Jacopo di Ripoli aan de andere kant van de stad bemachtigt een drukpers van een failliete Duitse drukker. Binnen de kortste keren drukken de hardwerkende nonnen een serie boeken en pamfletten, waarmee een stroom aan politieke, filosofische en religieuze ideeën op gang wordt gebracht. In De boekhandelaar van Florence ontsluit bestsellerauteur Ross King het verhaal van de ongekende invloed van het gedrukte boek op de loop van de geschiedenis.
Reacties op Leesclub | Boek no. 3: Orhan Pamuk