BLOG

Glaskoorts in Dordrecht

Door Redactie See All This | mei, 2016

Spectaculaire werken van glas door hedendaagse kunstenaars als Tony Cragg, Tracey Emin, Klaas Gubbels, Jan Fabre, Koen Vanmechelen en Folkert de Jong zijn vanaf 1 mei te bewonderen op verschillende locaties in Dordrecht. Allemaal onder de noemer GlassFever, hedendaagse kunst in glas.

Op een kwartier varen van Venetië ligt het eiland Murano, de bakermat van het Venetiaans glas. Daar heeft Adriano Berengo zijn glaswerkplaats, waar hij al 25 jaar bekende kunstenaars uitnodigt om te werken met een ander materiaal dan ze gewend zijn: glas. Berengo wil hiermee bereiken dat kunst in glas als autonome kunstvorm op het hoogste podium komt, naast schilder- en beeldhouwkunst. De kunstwerken in GlassFever maken deel uit van de collectie van Berengo.

Marta Klonowska, Chiedere il titolo. Foto: Peter Cox.

Marta Klonowska, Chiedere il titolo. Foto: Peter Cox.

Tussen Hollandse meesters

GlassFever toont de onbegrensde mogelijkheden die glas kan bieden aan kunstenaars. Het levert bijzondere hedendaagse kunst op, die door het Dordrechts Museum geplaatst wordt tussen de Hollandse Meesters. In de Volkskrant kijkt conservator Gerrit Willems uit naar deze combinatie: ‘Testa Mecanica, drie in rood, geel en groen glas geblazen koppen van Jaume Hayon, onder het 17de-eeuwse Gezicht op Dordrecht: spannend, maar zien de bezoekers dat straks ook?’

Jan Fabre, Shitting Doves of Peace and Flying Rats

Jan Fabre, Shitting Doves of Peace and Flying Rats

Op de voormalige scheepswerf de Biesbosch is het internationale centrum voor hedendaagse kunst DordtYart gehuisvest. Hier worden grote installaties van verschillende kunstenaars getoond. Bovendien is er een glasoven met glaswerkplaats gebouwd in de hal, om het creatieve proces van glasblazen te zien.

Behalve in het Dordrechts Museum, is GlassFever ook te vinden in DordtYart, Huis Van Gijn en Het Dordts Patriciërshuis. De tentoonstelling is tot en met 25 september te zien.

Reacties op Glaskoorts in Dordrecht

laat een reactie achter

Uw beoordeling