BLOG

Zwembaden in de kunst

Door Redactie See All This | juli, 2016

In de zomer denk je aan zwemmen. In de zee… of anders in een zwembad. Als het warm is, is er niets beters dan een verkoelende plons in een blauw betegelde bak vol water. Ook kunstenaars hebben iets met het zwembad. Op deze pagina de meest wonderlijke ‘zwembad-kunst’.

1. Elmgreen & Dragset, Van Gogh’s Ear (2016)

Middenin New York staat dit verticale zwembad van het Scandivische duo Elmgreen & Dragset. Zwembaden hebben een centrale rol in oeuvre vol duikplanken en drijvende lichamen. Dit zwembad is trouwens een ode aan onze eigen Vincent van Gogh, of dan vooral aan zijn afgesneden oor.

Elmgreen & Dragset, Van Gogh's Ear (2016) Foto: Courtesy the artists and Public Art Fund, NY.

Elmgreen & Dragset, Van Gogh’s Ear (2016). Foto: Courtesy the artists and Public Art Fund, NY.

 

2. Leandro Erlich, The Swimming Pool (2004)

Geen paniek! Dit jongetje is niet aan het verdrinken. Hij zit ‘onder water’ in The Swimming Pool van Leandro Erlich. Je kunt het kunstwerk van boven bekijken, maar je kunt dus ook echt het zwembad in. Dit zwembad staat in Kanazawa, Japan. Maar goed nieuws: in het binnenkort te openen Museum Voorlinden in Wassenaar komt er ook één.

Leandro Erlich, The Swimming Pool (2004)

Leandro Erlich, The Swimming Pool (2004)

 

3. Andreas Gursky, Ratingen Swimming Pool (1987)

Ergens onder de rook van Düsseldorf ligt dit zwembad, hier gefotografeerd door de Duitser Andreas Gursky. Gursky is bekend om zijn grote weidse foto’s en zijn digitale manipulatie – de foto’s zijn vaak opgebouwd uit meerdere foto’s. Gursky’s foto Rhine (1999) is de duurst verkochte foto ooit.

Andreas Gursky, Ratingen Swimming Pool (1987)

Andreas Gursky, Ratingen Swimming Pool (1987)

 

4. Stephen Shore, Ginger Shore, Causeway Inn, Tampa, Florida (1977)

Nog tot en met 6 september is in Huis Marseille een overzichtstentoonstelling te zien van de fotograaf Stephen Shore. De Amerikaan staat bekend als de chroniquer van het alledaagse en een pionier van de kleurenfotografie. Van deze foto uit 1977 krijgen wij in ieder geval al heel veel zin om te zwemmen.

Stephen Shore, Ginger Shore, Causeway Inn, Tampa, Florida (1977). © Courtesy Stephen Shore/Aperture Foundation

Stephen Shore, Ginger Shore, Causeway Inn, Tampa, Florida (1977). © Courtesy Stephen Shore/Aperture Foundation

 

5. Cai Guo-Qiang, Wateringhole (2013)

99 levensgrote beesten om een waterpoel, zo is Wateringhole het best samen te vatten. Maar of we hierin willen zwemmen? De Chinese kunstenaar Cai maakte trouwens meer van dit soort kunstwerken met levensgrote dieren. Zo heeft het Kröller-Müller Museum negen met pijlen doorboorde tijgers – Inopportune: Stage Two (2004) – in de collectie.

Cai Guo-Qiang, Wateringhole (2013)

Cai Guo-Qiang, Wateringhole (2013)

 

6. Massimo Vitali, Genova Pegli West (2000)

De Italiaanse fotograaf Massimo Vitali heeft een lichte obsessie met badende mensen. Hij maakte hele series met zwembaden en stranden. Dit zwembad langs het strand ligt in Pegli, vlakbij Genua. Dit willen wij ook wel!

Massimo Vitali, Genova Pegli West (2000)

Massimo Vitali, Genova Pegli West (2000)

 

7. Verner Panton, Swimming Pool (1969)

In 1969 nam Verner Panton het hele Spiegel Publishing House in Hamburg onder handen. Het hele gebouw, van de entree tot de bar werd helemaal gehuld in de herkenbare stijl van de Deen. Zo ook het zwembad. Een designzwembad zoals je dat nooit eerder zag. En zowaar eentje waar je in kon zwemmen. Het bestaat niet meer, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Verner Panton, Swimming Pool (1969)

Verner Panton, Swimming Pool (1969)

 

8. David Hockney, A Bigger Splash (1967)

Hockney mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. De Brit maakte meerdere kunstwerken waarin zwembaden de hoofdrol spelen. Dit is misschien zijn bekendste, maar ook Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) (1969) is prachtig.

David Hockney, A Bigger Splash (1967)

David Hockney, A Bigger Splash (1967)

 

9. Caroline Walker, Sunshine Court (2016)

Dit najaar is in de Amsterdamse Grimm Gallery een tentoonstelling te zien van de Schotse kunstenaar Caroline Walker. Met onder andere dit werk van een zwoele zomeravond in Palm Springs, met de stilte van de zomer, een laaghangende zon en een dame met een existentiële crisis.

Caroline Walker, Sunshine Court (2016). Fotografie: Peter Mallet (2016)

Caroline Walker, Sunshine Court (2016). Fotografie: Peter Mallet (2016)

 

10. La Piscine

Geen zwembad in de kunst, maar kunst in een zwembad. In Roubaix (of Rijsel) staat het Musée d’Art et d’Industrie André Diligent, in de volksmond ook wel La Piscine genoemd. Niet zo gek, het is namelijk een voormalig zwembad. Dat wilden we je niet onthouden.

La Piscine

La Piscine

 

11. Biënnale Manifesta, Zürich

Tot en met 18 september vindt in Zürich Manifesta plaats. Dit jaar is het centrale paviljoen een drijvend eiland, met daarin een openlucht bioscoop én een klein zwembad. Het houten paviljoen, ingenieus vormgegeven door Studio Tom Emerson, ligt in de Zürichsee en is een tijdelijke eye catcher van de stad.

Manifesta

Manifesta

Reacties op Zwembaden in de kunst

Pieter van Halsteren
Ik vind zwembaden echt een mooie uitstraling hebben. Het straalt na mijn mening ontspanning en rust uit. Ik kijk dan ook graag naar zwembaden in de vorm van kunst. Ik zag al een paar mooie dingen voorbij komen in dit stuk, zoals bijvoorbeeld het kind dat op de bodem van een zwembad zit. Mooi!
Doeko
Mooie kunst over zwembaden.
Zal proberen dit Internetadres te onthouden als ik een keer niet naar het museum kan...
Gerda
Deze print hangt bij mij aan de muur.Kunstenaar onbekend. Maar wel een prachtig zwembad. Helaas gesloopt http://www.annexgalleries.com/inventory/detail/JHAE101/Unidentified/Sutro-Baths-San-Francisco
laat een reactie achter

Uw beoordeling