‘De emancipatie van zwarte kunstenaars wordt in de hagelwitte westerse kunstwereld een steeds belangrijker thema. Toch slaagt die er maar matig in de zwarte cultuur in haar traditie in te passen,’ aldus Hans den Hartog Jager. Hij vraagt zich af: mogen blanken wel iets zeggen over zwarte kunst?
In See All This #7 signaleert Hans den Hartog Jager een toenemend ‘zwart’ bewustzijn. ‘Neem de discussies over de ongelijke behandeling van blank en zwart, de steeds sterkere vraag naar erkenning voor het slavernijverleden, maar ook een film als I Am Not Your Negro (over schrijver James Baldwin en de zwarte emancipatiegolf in de jaren 60 en 70), in Nederland aan de zwartepietendiscussie en Anousha Nzume’s boek Hallo witte mensen.’
‘Zwarte kunstenaars worden wel erkend, maar bijna louter voor die elementen van hun werk die passen in de witte artistieke traditie – het grote kunstverhaal van de Grieken en de Romeinen, de renaissance, de avant-garde en het modernisme. Voor zwarte cultuur, Afrikaanse kunst, slavernij, ongelijke behandeling of simpelweg de manier waarop je als zwarte op straat wordt benaderd, heeft de witte wereld weinig oog. Kehinde Wileys schilderijen laten die kleurkloof zien, juist doordat ze een situatie tonen die eigenlijk heel normaal zou moeten zijn (zwarte kunstenaars die al eeuwen worden gerespecteerd), maar die ondertussen ongemakkelijk ver af staat van de praktijk – terwijl de meeste van deze kunstenaars ‘gewoon’ in het Westen zijn geboren en opgegroeid.’
In See All This #7 lees je het hele artikel.
Het werk van belangrijke zwarte kunstenaars is op dit moment te zien in Soul of a Nation: Art in the Age of Black Power. Met deze tentoonstelling belicht Tate Modern kunstenaars en hun werk uit de turbulente periode in de Amerikaanse geschiedenis van 1963 tot 1983. De roerige tijd van Martin Luther King, kunstenaarscollectief Spiral, Black Panthers en andere protestbewegingen die zich inzetten voor burgerrechten van de zwarte bevolking. De tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 22 oktober.
In reactie op deze tentoonstelling in Tate maakte Amerikaanse zangeres Solange Knowles in samenwerking met Alan Ferguson een indrukwekkende interactieve tentoonstelling met performances van haar album A Seat at the Table, dat vorig jaar verscheen. In haar werk reflecteert Solange op de thema’s van zwarte identiteit: ‘Black womanhood has been at the root of my entire existence since birth.’ De interactieve presentatie Seventy States is online te zien.
In Nederland vindt deze maand de tweede editie van de Black Achievement Month plaats. Er is een programma samengesteld waarin bijzondere bijdragen aan de Nederlandse samenleving worden belicht van mensen uit de Afrikaanse diaspora. Ook een aantal musea nemen deel aan dit programma. Zo vertoont Eye Filmmuseum films van Spike Lee, waaronder biopic Malcolm X, She’s Gotta Have It en Clockers. Lees meer hier.
Omslagfoto: Lynette Yiadom-Boakye, Amber in the Ether (2015) (Corvi-Mora, Jack Shainman Gallery New York).
Reacties op Zwart Wit