BLOG

Zonder maken verrommelt je leven

Door Redactie See All This | maart, 2022

In een chaotische wereld, vol meldingen, updates, oeverloos scrollen en klikken, kun je je afvragen of we nog wel weten hoe we moeten leven. Hoe houden we het dreigende ‘Teveel’ een beetje in toom? Door te maken, is het antwoord volgens Pieke Stuvel. Iets wat je met beide handen kunt vasthouden, iets wat niet verdampt, iets wat blijft.

tekst PIEKE STUVEL

Met alle vormen van sociale media en onze kamerbrede schermen vol enerverende series als ultiem rustpunt, komen we de winter wel door, maar hoe houden we een dergelijk ‘Teveel’ een beetje in toom? In de Natuur, zwijmelt de Natuurliefhebber: de weidsheid van de luchten, het ruisen van de bomen doen het Teveel een heel eind verdampen. Sporten, hijgt de Sportieveling: voetbal, roeien, hardlopen, dan zweet je dat vermaledijde Teveel er vanzelf wel uit. Mediteren, zegt de Yogi: mediteren brengt je in onbekende lagen van je bewustzijn. First things first, orakelt de Control Freak: Uitstelgedrag afschaffen, to do-lijstjes, afvinken wat je gedaan hebt. Lezen!, gebiedt de Boekenwurm, lezen dwíngt je tot concentratie, lezen biedt bescherming tegen het alledaagse én je komt nog eens ergens. Neen, zegt de Maker resoluut: iets maken is het beste tegenwicht tegen dat ongrijpbare, als rook vervliegende Teveel: iets maken wat je met beide handen kunt vasthouden, iets maken wat níet verdampt, iets maken wat blijft!

 

Frederik Roes

 

 

In den beginne was er chaos. Als chaos vooraf gaat aan creëren, hoe kan het maken van dingen dan het Teveel in vermindering brengen?

Nienke, een jonge schrijver én hartstochtelijke boekenwurm, voelt die strijd dagelijks, door de meldingen die verschijnen op haar telefoon, en vervolgens het doelloze scrollen en klikken. ‘Daarna voel ik me nog ellendiger.’ Ze vraagt zich dan ook af of haar generatie tussen al het werken en posten op sociale media door, nog wel weet hoe ze moeten léven. Nienke, die nog nooit iets met haar handen had gemaakt, beschouwde zichzelf als een onhandige kluns en tóch ging ze de uitdaging aan om samen met mij een zelfmaakboek voor beginners te maken. Het verlangen iets met haar handen te kunnen, won het van haar klunzigheidsgevoel. ‘Er is een luikje opengegaan in mijn hoofd’, zegt ze: ‘De maakbaarheid van dingen beangstigt mij niet meer. Je moet je hersens gebruiken, tot krakens aan toe soms. Je creëert iets, je bent creatief bezig en het heeft een hoog zengehalte.’

De drukbezette Cécilia, die verantwoordelijk werk heeft, maar stiekem droomt van een switch naar de kunst – ze borduurt onder meer bezwerende teksten op banieren – zegt er het volgende over: ‘Wat werken met je handen zo mooi maakt,’ vertelt ze, ‘is de contemplatie en om uit het niets iets te maken. Het is fijn omdat het je uit je hoofd haalt. Én,’ voegt ze toe, ‘wat het mij ook geeft, is dat je het niet onmiddellijk met anderen deelt. Dat het iets van jezelf, door jezelf en met jezelf is, waardoor het als het ware een schil om je heen creëert, zoals boeken dat ook kunnen. Maken geeft vervulling!’

In den beginne was er chaos: chaos kan alles stagneren, maar soms kan je er dwars doorheen werken, met het gemaakte als tastbaar bewijs van je tijdelijke overwinning. Waarna het circus weer van voren af aan kan beginen: chaos, ordenen, maken. In het beste geval biedt Maken richting, troost en idealiter voldoening. Voor eventjes, zonder Maken verrommelt je leven.

 

 

 

 


OVER PIEKE STUVEL

Pieke Stuvel schrijft en tekent sinds jaar en dag boeken over makkelijk te maken kleren en deed dat ook voor verschillende kranten en tijdschriften. Eerder publiceerde ze De vijfde verdieping, Een bloes met armen en het prentenboek Rolbol. Afgelopen zomer verscheen Het grote Naaiboek, dat ze samen met Nienke van Leverink maakte. Een aanstekelijke ‘zelfmaakgids’ voor je garderobe, met illustraties, basispatronen en vermaaktips.

Lees hier meer over Het grote naaiboek >
Voor meer zelfmaaktips, bekijk hier de instagrampagina van Pieke Stuvel >

 

 

 

GEESTVERRUIMENDE SENSATIE

Op 18 maart verschijnt het nieuwe lentenummer van See All This, over de geestverruimende sensatie van dingen maken met je handen. Word Vriend (abonnee) en ontvang het hele jaar See All This kunstmagazine inclusief dit nummer in je bus. Klik hier >

 

 

 

Reacties op Zonder maken verrommelt je leven

laat een reactie achter

Uw beoordeling