BLOG

Zomer van de liefde | Sandro Veronesi

Door Sandro Veronesi | september, 2020

Welk kunstwerk verbeeldt voor jou de liefde? We vroegen het aan 26 kunstenaars, schrijvers en kenners voor ons ‘Zomer van de liefde 2020’-nummer. De Italiaanse schrijver Sandro Veronesi overrompelt je met zijn drie favoriete werken over de liefde. Je leest het hier. 

tekst SANDRO VERONESI

Unknown, Tomb of the diver (detail)

Unknown, Graf van de duiker, 480 v.Chr., National Museum of Paestum

Maker onbekend, Graf van de duiker, 480 v.Chr.

Dwaas, waar stort je je in! Zo zorgeloos, harmonisch, perfect, waar stort je je nu toch in? Je wordt verpulverd, snap je dat? Je wordt verbrijzeld, verminkt, zult al je botten breken. Dat open oog, dat witte stipje, je ziet het bijna niet (maar wat is het belangrijk: zonder dat stipje zouden het schilderij en de duik levenloos zijn), dat oog kan je niet beschermen, kan je hoogstens de ramp doen zien vlak voor je te pletter valt. Trouwens, je weet het zelf ook wel. Je weet dat je er zó in moet springen als het liefde is, gracieus, radicaal, onbesuisd – en als het geen liefde is, is het de duik ook niet waard.

 

Antonio Donghi, Twee kanaries in een kooi (1932)

Antonio Donghi, Twee kanaries in een kooi, 1932

Antonio Donghi, Twee kanaries in een kooi, 1932

Dit is liefde, die volmaakte vrijheidsberoving,
die symmetrie,
hoe die lijnen elkaar in toom houden,
hoe die lijnen lijfelijk worden doorbroken,
hoe die lijfjes elkaar kruisen, en de rugdekking
die ze van elkaar krijgen.

Waar liefde is, is alles, álles mooi:
wat gruwelijk is, is mooi,
wat betrekt, breekt weer open.
Dit, die sierlijkheid, is liefde
Dat fatsoen, die betovering
Dit is liefde, die volmaakte vrijheidsberoving.

Christina’s World, Andrew Wyeth (1948)

Andrew Wyeth, Christina’s World, 1948

Andrew Wyeth, Christina’s World, 1948

Christina, als je kon gaan en staan waar je wilde, zou jouw liefde worden vervuld. Als je de plek kon bereiken waar je lichaam naar hunkert als een stokstijf staande jachthond, dan zou jouw liefde, die onmetelijke liefde die je in je draagt, die vonkt, bonkt en lonkt, snel uitdoven. Maar omdat het je niet lukt, vernieuwt ze zich steeds weer en zal ze nooit vergaan. Christina, zusje van me, ik ga je een geheim verklappen: niemand kan die plek bereiken, niet alleen jij niet. Het verschil is dat jij het weet en de rest niet – en die onwetendheid is al voldoende om hun liefde te doen opbranden, terwijl de jouwe ongeschonden blijft.

 


Lees meer

Lees meer over de keuzes van kunstenaars en schrijvers in het zomernummer van See All This kunstmagazine. Bestel het nummer hier.

 

 

 

Reacties op Zomer van de liefde | Sandro Veronesi

laat een reactie achter

Uw beoordeling