BLOG

Zomer van de Liefde | Luc Tuymans

Door Redactie See All This | augustus, 2020

Welk kunstwerk verbeeldt voor jou de liefde? We vroegen het aan 26 kunstenaars, schrijvers en kenners voor ons ‘Zomer van de liefde 2020’-nummer, onder wie Luc Tuymans. Lees hier over de kunstwerken die hij selecteerde.

Luc Tuymans, Angel, 1992

Ik mis haar nog steeds

Luc Tuymans in zijn studio, foto: Ted Oonk

‘Uit nieuwsgierigheid struinde ik op het web, op zoek naar beroemde schilderijen over de liefde, toen ik een werk van mijzelf tegenkwam, een engelachtige figuur, gebaseerd op een beeldje van een kerstversiering uit mijn jeugd’, schreef Luc Tuymans ons, nadat we hem voor ons zomernummer vroegen welke kunstwerken voor hem de liefde verbeelden.

“De reden dat ik het schilderde was om de ironie van elke notie van het sublieme te benadrukken door het gezicht door een schaduw te verduisteren; haar aanwezigheid wordt reëler en aangrijpender. Voor wat betreft de liefde, het object zat in de familie van mijn moeders kant en werd elk jaar plichtsgetrouw onder de kerstboom geplaatst. Mijn moeder overleed ongeveer tien jaar geleden, maar soms ik mis haar nog steeds.”

 

Diego Velázquez, portret van Juan de Pareja, 1650, Metropolitan Museum of Art, New York

Indringende verbeelding van empathie

“Juan de Pareja was de assistent en slaafgemaakte van Diego Velázquez. Later werd de Pareja zelfstandig kunstenaar. Het schilderij was bedoeld als een voorstudie voor Velázquez’ beroemde portret van paus Innocentius X. Toen dit schilderij werd tentoongesteld in het Pantheon in Rome, werd het door iedereen geprezen – het stak uit boven alle andere schilderijen die getoond werden. Al die andere schilderijen werden gezien als kunst, waar die van Velázquez werd gezien als een weergave van de waarheid. 

Afgezien van het feit dat dit het vroegste portret is van een Spaanse man van Afrikaanse afkomst, kan ik mezelf niet losmaken van het idee dat er meer speelde. Ik zie in dit portret een andere en meer indringende verbeelding van empathie dan in zijn andere portretten.”

 

Jean Fouquet, Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen, 1439, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

De favoriete maîtresse van Karel VII

‘Toen ik dit schilderij in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen zag, als jongeman, was het een schokkende en symbolische ervaring voor me. Het combineert de talrijke vernieuwingen van de Vlaamse primitieven met Italiaanse invloeden op zo’n unieke manier dat die combinatie op zich een revolutie teweegbracht in de Franse schilderkunst. Het gerucht gaat dat de Madonna is gebaseerd op een vrouw die echt bestaan heeft, Agnès Sorel, de favoriete maîtresse van Karel VII, de koning van Frankrijk. Toch geeft dit schilderij een bepaald idee van perfectie weer dat aan het abstracte grenst, waarbij extreme erotiek en verheven religieuze expressie zijn versmolten.” 

 


 

Even bellen met, aflevering 5 — Luc Tuymans

Het nieuwe seizoen van onze podcastserie Even bellen met staat, net als het zomernummer, helemaal in het teken van de liefde. In deze aflevering belt Theo Paijmans met de Belgische kunstenaar Luc Tuymans. Over de kunstwerken die voor hem de liefde verbeelden, waaronder de naakten van Modigliani — ‘ik heb daar altijd een enorme sensualiteit in gezien’. En over Velázquez en zijn portret van Juan de Pareja, die waarschijnlijk wel meer was dan alleen zijn assistent.

Beluister hier via AppleSoundCloud of Spotify.

 

Reacties op Zomer van de Liefde | Luc Tuymans

laat een reactie achter

Uw beoordeling