BLOG

Zomer van de liefde | Astrid H. Roemer

Door Astid H. Roemer | september, 2020

Welk kunstwerk verbeeldt voor jou de liefde? We vroegen het aan 26 kunstenaars, schrijvers en kenners voor ons ‘Zomer van de liefde 2020’-nummer, onder wie schrijver Astrid H. Roemer. Lees hier over de drie werken die zij selecteerde.

tekst ASTRID H. ROEMER

Leonardo da Vinci, Mona Lisa, 1503-1506

Leonardo da Vinci, Mona Lisa, 1503-1506, Louvre

Leonardo da Vinci, Mona Lisa, 1503-06

Ik ging voor het eerst alleen wonen. Kocht een poster. Liet die meteen goudkleurig inlijsten en toedekken met ontspiegeld glas. Op ooghoogte werd het kunstwerk opgehangen naast een slanke boekenkast van naslagwerken met glanzende boekenruggen. De schemering viel en het werd avond. Alleen in mijn fraaie bungalow aan de rand van Paramaribo. En onverwacht sloeg de vrees in. Op dat moment keek ik op en recht in het gelaat van de Mona Lisa. De blik hield mij vast en mijn onrust verdween. Mijn minnaar trof mij glimlachend aan. Een mooie vrouw had mij geborgen in de uren van zijn afwezigheid.

 

Iris Kensmil, Brokodei ini Diitabiki, 2017

Iris Kensmil, Brokodei ini Diitabiki, 2017

Iris Kensmil, Brokodei ini Diitabiki, 2017

Van de rivierreizen naar het bovenland van Suriname herinner ik mij weinig. Wat ik maar niet vergeet is het ongemak dat ik bleef voelen als ik de dorpen zag van de mensen die 300 jaar geleden het Amazone-oerwoud in vluchtten, weg van de slavernijplantages. Hun schuilplaatsen werden tenten werden hutten, en vormden op den duur leefgemeenschappen met namen als Diitabiki. Paramaribo loopt over van bovenlandbewoners die een plaats opeisen in de enige leefbare stad in het kleinste land van Zuid-Amerika. Ik laat mijn haar invlechten bij een Marronvrouw omdat wij beiden weten dat het eindpunt van onze trans-Atlantische reis nog niet is bereikt.

 

Johannes Vermeer, Brieflezende vrouw in het blauw, ca. 1663

Johannes Vermeer, Brieflezende vrouw in het blauw, ca. 1663, Rijksmuseum Amsterdam

Johannes Vermeer, Brieflezende vrouw in het blauw, ca. 1663

Er was een tijd dat voortplanten erg riskant was voor onze soort. Vrouwen stierven tijdens de bevalling. Zelfs in uiterst geleerde kringen werd geen middel gevonden tegen kraambedsterfte. Iedere keer als een dierbare van mij zwanger is, voel ik vreugde maar ook vrees. Mijn opluchting bij een jongen en mijn schrik bij een meisjesboreling hield ik weg. Behalve toen zij uit haar moeder schoot en ik haar zag liggen, glanzend als een parel. Opgelucht kwam mijn zus op adem. Het rood van haar bloed schoof naar het blauw van pigment. Hoog in verwachting van hun elfde kind en wachtend op haar echtgenoot die op reis was. Zij leest hem. Hij eert haar met penseelstreken. Ik mocht het meisje van mijn zus boven het doopvont houden.

 


Lees meer

Lees meer over de keuzes van kunstenaars en schrijvers in het zomernummer van See All This kunstmagazine. Bestel het nummer hier.

 

Reacties op Zomer van de liefde | Astrid H. Roemer

3
Hoe prachtig verwoord en hoe meesterlijk gekozen. En wat een fijn beschreven herkenbare ervaringen.
Mona Lisa geeft dus rust?
Kensmil wist een alombekende emotie te vervlechten in dit zo bekenfe beeld. Beyoncé haalde er Apesh*t voor uit Versailles.En hoe ze de parel van Vermeer zo meesterlijk in een minder bekend werk en in een reëel thema weet te vlechten. Een week geleden nog maar konden wij de 116e keer t verlies betreuren van wat een grootse voorvrouw voor Indonesië en ons evt ook hier zou kunnen zijn geweest...Kartini.
Astrid Roemer
Hartelijke Groeten van mij uit een zwoel Paramaribo. Mijn bijdrage staat er prachtig bij. Ben benieuwd naar het fysieke bestand van het kunstmagazine SEE ALL THIS... LOVE IT. ahr
laat een reactie achter

Uw beoordeling