BLOG

Wie krijgt deze raadselachtige haas?

Door Redactie See All This | maart, 2016

In het voorjaar ziet hij in de velden rondom zijn huis veel hazen rennen, springen en over elkaar heen buitelen ‘alsof ze een moderne choreografie dansen’. Regelmatig gaan er twee elkaar te lijf, staand op hun achterpoten. Voor tekenaar Arno Kramer zijn de hazen een geliefd onderwerp. Hij tekent de dieren al sinds zijn verhuizing naar het Overijsselse dorp Broekland in 1974. Met houtskool, potlood en waterverf zet hij de lijnen in één beweging op papier, zonder vooropgezet plan. Het beeld stuurt zichzelf, vertelt Kramer.

Speciaal voor See All This maakte Arno Kramer de tekening hierboven. Wij geven hem als paascadeautje weg aan één van onze lezers. Bekijk onderaan dit artikel wat je moet doen om er kans op te maken!

‘Tijdens het tekenen gaat de voorstelling met me aan de haal. Het is als een reis van A naar B, alleen bereik ik B nooit omdat ik onderweg mooiere dingen ontdek. Serendipiteit heet dat met een mooi woord.’

Raadselachtige voorstellingen

Er was een tijd dat Kramer vooral schilderde. Maar hij had, naar eigen zeggen, collega’s om zich heen die dat beter konden dan hij. Op een dag besloot hij daarom al zijn schilderijen te verbranden, in zijn eigen achtertuin. Het voelde als een bevrijding, zegt hij nu, ruim dertig jaar later. ‘Daarna heb ik een jaar lang alleen maar getekend. Ik ontdekte al snel dat dit beter bij me past. Met slechts een paar lijnen kun je al een verhaal vertellen, associaties oproepen.’ Tekenen heeft ook iets avontuurlijks, vindt Kramer. ‘Wie tekent, werkt altijd on the edge. Je kunt in een tekening nauwelijks corrigeren. Je kunt gummen, sjoemelen en overplakken, maar de sporen blijven altijd zichtbaar en worden deel van het uiteindelijke werk.’

 

Arno Kramer

Arno Kramer. Foto: Rommert Boonstra

Zoals de hazen door het veld razen, zo gaat Kramer bijna dagelijks het witte vel te lijf. De vruchten van deze sessies zijn raadselachtige, soms ijle en poëtische voorstellingen waarin de realistisch getekende beelden (hazen, maar ook zwanen, reeën en vrouwelijk naakt) worden ‘verstoord’ door rasters of vlekken. Kramer combineert figuratieve en meer abstracte elementen om een bepaalde weerstand op te roepen. Want, vindt hij, een tekening mag nooit gezapig of ‘te netjes’ worden.

Pleitbezorger voor de tekenkunst

Arno Kramer zet zich al jaren actief in als pleitbezorger voor de tekenkunst. Eerst als docent aan de AKI in Enschede, nu als tentoonstellingsmaker (van o.a. All About Drawing) en curator van het Drawing Centre Diepenheim. Ter promotie van de Nederlandse tekenkunst organiseert hij in het voorjaar van 2016 DRAWING FRONT, een manifestatie met twintig locaties in heel Nederland. Tijdens het DRAWING FRONT WEEKEND op 16 en 17 april zijn er lezingen en ‘Drawing Dates’ waarbij professionele tekenaars advies kunnen vragen aan experts onder wie Robbie Cornelissen, Jantien Jongsma, Erik Mattijssen en Dineke Blom.

Arno Kramer bij jou aan de muur?

Voor See All This tekende Arno Kramer de haas hieronder. Hangt het origineel binnenkort bij jou aan de muur? Zou zomaar kunnen! We geven de tekening cadeau aan één van onze lezers. Om er kans op te maken, hoef je maar twee simpele dingen te doen: schrijf je in voor onze nieuwsbrief en stuur ons daarna een e-mail dat je de haas graag zou hebben. Doe dit uiterlijk tweede Paasdag! Wij trekken uit alle belangstellenden één winnaar.

UPDATE – Deze actie is geëindigd. Lees hier over de winnaar.

 

See-All-This-door-Arno-Kramer-960

‘See All This’, Arno Kramer, 2016. 43 x 51,6 cm, aquarel en potlood op papier.

Reacties op Wie krijgt deze raadselachtige haas?

PeterK
De haas onthult de hemel met al zijn letterlijk eindeloze pracht en flonkerende sterrewerelden.
René van der Hoofd
De hazen van Arno zijn pure poëzie in de zuiverste vorm.Mystiek en raadselachtig.
Johnk882

Magnificent website. Lots of useful information here. Im sending it to some friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat! kfkdekebacec
laat een reactie achter

Uw beoordeling