BLOG

Ways of Seeing | Laurence Aëgerter

Door Redactie See All This | september, 2022

Hoe kijk jij? John Berger stelt dat wanneer we zien, we niet alleen kijken – we lezen de taal van de beelden, en zien de dingen altijd in relatie tot onszelf. Voor het herfstnummer van See All This vroegen we kunstenaars en schrijvers, filosofen en dichters naar hun manier van kijken. Kijk mee door de ogen van kunstenaar Laurence Aëgerter.

tekst LAURENCE AËGERTER

 

 

Metamorfoses in beelden, hun capaciteit mijn blik elastisch te maken, is wat mij fascineert. Daar let ik op als ik naar beelden kijk. De afgelopen tijd draai ik vaak beelden om: ik bekijk ze ondersteboven, een kwartslag gedraaid, en omgekeerd. Elke keer vraag ik me af: wat is er overgebleven van mijn eerste waarneming? Is er iets waardevols ontstaan uit deze desoriëntatie?

 

Laurence Aëgerter, Heya, uit de serie Point de fuite, 2022, archival pigment print op FineArt Baryta papier, 100 x 160 cm

 

Voor dit soort kijkavonturen zijn boeken favoriet. Laatst bekeek ik een paar boeken ondersteboven vanaf de eerste tot de laatst bladzijde; dat was een vervreemdende en ook bevrijdende ervaring. De vloer wordt het plafond; ik zoek houvast in het beeld om iets te herkennen en tegelijkertijd is juist het wankele moment het spannendst. Sommige waarnemingen blijven op een onverwachte manier overeind en bij sommige beelden werkt het helemaal niet. In dat proces ervaar ik dat het beeld zich als het ware van zichzelf bevrijdt. Het lost op in een soort van diffuse essentie.

 

Laurence Aegerter, Shoji, 56 x 80 cm and 100 x 145 cm

 

Spiegels gebruik ik ook graag om naar beelden te kijken. Zij creëren een césure in mijn waarneming die soms als een verademing aanvoelt. Dit komt door de weerspiegeling dat net een gedroomd stuk werkelijkheid is, waarin ik heerlijk kan dwalen. Een fictie die in feite even reëel is als het oorspronkelijk beeld dat achter de spiegel verscholen ligt. De intrinsieke bewegende kracht van beelden, hun potentiële verlossing en verdubbeling bieden mij een heilzame esthetische ervaring. De ultieme ontsnapping.

 


Van 5 oktober t/m 26 november is het werk van Laurence Aëgerter te zien in de solotentoonstelling Éloge du double bij galerie Binome in Parijs.
Lees er hier meer over >

Bekijk hier meer werk van Laurence Aëgerter >

Ontdek meer manieren van zien in See All This #27.
Bekijk het nummer hier >

 

Reacties op Ways of Seeing | Laurence Aëgerter

ewerdt hilgemann
laurence: !!!!! E+A
laat een reactie achter

Uw beoordeling