BLOG

Voor de moeder van Lynn

Door Redactie See All This | mei, 2016

In een wereld waarin veel online fora onvrede spuien, hebben wij vol verbazing gekeken naar de prachtige en ontroerende reacties die onze lezers postten onder onze blog ‘Voor je moeder. En voor jou.’ Zonder uitzondering intieme verhalen waarin sommige lezers ook niet schromen om hun eigen tekortkomingen of onenigheden te benoemen. We stonden er versteld van dat zo veel van onze lezers zo’n persoonlijk inkijkje in de relatie met hun moeder durfden te geven. Het geheel aan reacties vormt welhaast een kunstwerk op zich. Aan ons de onmogelijke taak om een ‘winnaar’ te kiezen – maar we hebben het gedaan, en hieronder lees je de uitslag.

Claudy Jongstra maakte in het kader van moederdag een uniek tweeluik, bestaande uit twee weefwerken. Eentje in naturel wit, voor het kind. ‘Het naturel symboliseert puurheid, en is nog in wording’, zoals Claudy het omschrijft. Het andere werk in indigo-blauw, voor de moeder. ‘De kleur indigo vertegenwoordigt rijpheid, en intellectuele en innerlijke groei.’ See All This besloot het witte weefwerk weg te geven aan degene die de mooiste reactie schreef over de onderlinge band tussen moeder en kind, en het blauwe weefwerk aan zijn of haar moeder.

Reacties

In korte tijd verschenen er onder het artikel 57 prachtige reacties. Met aangrijpende verhalen, van moeders die bijkans te veel liefde gaven tot moeders die volledig afwezig waren, van kinderen die hun moeder nooit hebben gekend tot kinderen die hun moeder nooit zouden kunnen missen. Sommige verhalen werden geschreven door oudere kinderen die terugblikten op wat hun moeder betekende in een lang leven, andere verhalen kwamen juist van jonge kinderen, die vooruitkijken naar wat hun moeder voor hen betekent bij het volwassen worden.

De gelukkige

Het voelt onrechtvaardig om al deze uiterst persoonlijke reacties te moeten beoordelen en een ‘winnaar’ te moeten kiezen – maar uiteindelijk is er simpelweg maar één exemplaar van het unieke tweeluik. Claudy Jongstra en See All This-hoofdredacteur Nicole Ex lazen alle reacties, en lazen ze nóg eens, en sliepen er meerdere nachten over… en kozen uiteindelijk een gelukkige. Het tweeluik van Claudy gaat naar de veertienjarige Lynn vd Molen. En haar moeder.

Weefwerken voor moeder en kind

Weefwerken voor moeder en kind, Claudy Jongstra, 2016

Dit is wat Lynn schreef:

‘Ik ben nog zo jong (14) en weet dat ik nog veel te leren heb. Van mijn moeder leer ik dat niets voor niets gebeurt en dat je altijd met een positieve blik vooruit moet kijken en overal iets van te leren hebt. Helaas zijn mijn ouders net uit elkaar, maar met zijn allen zijn we positief. Mijn moeder heeft net haar studie docent beeldende kunst afgerond en juist door de kunst en filosofie heeft zij haarzelf weer teruggevonden. Ze zegt ook dat ze nu pas het gevoel heeft dat ze volwassen aan het worden is. Ik denk dat jullie dat met innerlijke en intellectuele groei bedoelen. Ik denk daarom dat dit kunstwerk voor haar een heel mooie beloning en symbool is voor wat kunst met je doet en hoe mijn moeder mij en mijn broer daarin probeert te laten groeien. Daarom en omdat ik zelf zoiets moois niet kan maken, zou ik het super vinden om mijn moeder hiermee te verrassen.’

Lynn, dankjewel. Het tweeluik komt naar je toe. We hopen dat het jou en je moeder nog veel inspiratie zal geven.

Reacties op Voor de moeder van Lynn

Corine
Heel erg mooi..
Franka Struys
Goede keus, prachtig en overtuigend geschreven door Lynn!
laat een reactie achter

Uw beoordeling