BLOG

Vloeibare verlangens | ‘Fluid Desires’ in NEST

Door Redactie See All This | februari, 2020

‘De wereld kan momenteel als bijzonder vloeibaar worden ervaren. Niets staat vast, alles is in beweging. Op allerlei fronten’, vertelt curator Nanda Janssen. Janssen stelde de tentoonstelling Fluid Desires samen die nu te zien is in NEST, Den Haag. Een tentoonstelling over transformatie en hybriditeit in onze huidige ‘vloeibare’ maatschappij.

tekst NANDA JANSSEN

De wereld kan momenteel als bijzonder vloeibaar worden ervaren. Niets staat vast, alles is in beweging. Op allerlei fronten. Door wetenschappelijke ontdekkingen in zowel het oneindig grote als kleine breidt de wereld zich bijvoorbeeld steeds verder uit. Daarnaast maakt de alomtegenwoordige aanwezigheid van internet dat begrippen als (chronologische) tijd en ruimte zijn gaan schuiven en door digitalisering van de maatschappij is immaterialiteit gemeengoed geworden. Door dit en meer zijn begrippen die decennialang in steen gehouwen waren, gaan stromen. Noties als tijd, ruimte, realiteit, natuur, object, mens en de object-mens relatie. Met name socioloog en filosoof Zygmunt Bauman heeft uitgebreid onderzocht welke gevolgen het voor ons, de ‘liquid moderns’, heeft in deze vloeibare maatschappij waarin verankerde ideeën en leefwijzen onder druk zijn komen te staan, te leven.

Maya Rochat, Living in a Painting, 2012-2020. (Foto: Charlott Markus)

Instabiele wereld

Deze instabiele wereld intrigeert ook kunstenaars. In het werk van de geselecteerde kunstenaars speelt transformatie en hybriditeit een essentiële rol. De kunstenaars in Fluid Desires zoomen bijvoorbeeld in op de vloeibare grenzen tussen organisch – anorganisch, natuurlijk – synthetisch en levend – niet-levend, onzichtbare natuurkundige processen worden tevoorschijn getoverd, chemische landschappen en artificiële ecosystemen zien het daglicht en tijd blijkt letterlijk te stromen. Fluid Desires heeft bij vlagen science-fiction achtige trekjes doordat gefantaseerd wordt over de toekomst.

Jérôme Robbe, Untitled, L’Air de Rien series, 2019 en Untitled, Surfaces series, 2019.

Explosief en glibberig

De kunstwerken, een explosie van kleur, textuur en glibberigheid, zijn verwant in esthetiek en de kunstenaars kunnen tot dezelfde artistieke familie gerekend worden. Allen proberen de wereld via materie te begrijpen. Hun werk bedient zich niet van symbolen of metaforen noch beeld het iets af, integendeel, het ís. Diverse kunstenaars laten de controle los tijdens het maakproces en volgen het materiaal. Door de expositie waart het idee van besmetting. Besmetting in de zin van betekenissen die zich vermengen, beelden die samensmelten en ideeën die elkaar aansteken. De visueel verleidelijke expositie bevat alchemistische brouwsels, postapocalyptische cocktails en andere kunstwerken met een vloeibare allure.


De tentoonstelling Fluid Desires is te zien t/m 22 maart 2020 in NEST, Den Haag.

Performance – Hicham Berrada

Performance Présage: vrijdag 6 maart om 20.00 uur + avondopenstelling

Hicham Berrada is een van de vier genomineerden voor de prestigieuze Prix Marcel Duchamp 2020. Dit najaar wordt de winnaar bekendgemaakt in Centre Pompidou, daar zal op dat moment ook zijn werk worden tentoongesteld. Maar nu dus al in Nest. Tijdens de performance Présage brouwt de kunstenaar live verschillende van zijn chemische cocktails in een theatrale setting. Deze transformaties van materie, die worden gefilmd en op een scherm geprojecteerd, fabriceren een sprookjesachtige wereld met fascinerende kleuren en vormen. Musicus en kunstenaar Jonas Ohlsson reageert hierop met zijn waaier van (elektronisch) geluid. Présage is een soort contemplatief theater waarin de onzichtbare aanwezigheid van energieën en krachten die uit materie voortkomen te ervaren zijn. De performance was eerder te zien in o.a. Palazzo Grassi (Venetië) en Palais de Tokyo (Parijs).

Hicham Berrada

 

 

Reacties op Vloeibare verlangens | ‘Fluid Desires’ in NEST

laat een reactie achter

Uw beoordeling