See All This vroeg het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) welke kunstenaars we in 2017 in de gaten moeten houden. Hieronder hun lijstje met 5 tips: Evelyn Taocheng Wang (beeldend kunstenaar), Olfa Ben Ali (beeldend kunstenaar en filmmaker) , Joris Laarman (ontwerper) , Jólan van der Wiel (ontwerper) en Noor Nuyten (beeldend kunstenaar).
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst ondersteunt (inter)nationaal toptalent op kunstgebied vanuit verschillende programma’s. Voor 2017 tipt het fonds vijf kunstenaars die verrassend, tastbaar en cross-mediaal werken. Die op geheel eigen wijze oude vormen met nieuwe genres versmelten, bijvoorbeeld door oude technieken te combineren met moderne technologie.
Met intieme tekeningen, interactieve installaties, film, performance, sojasaus en gouden eieren stelt Evelyn Taocheng Wang vastgeroeste ideeën over seksualiteit, maatschappelijke status en andere cultureel bepaalde arche- en stereotypen ter discussie. Het werk is sprookjesachtig én keihard tegelijkertijd, actueel en zeer urgent. (Evelyn Taocheng Wang was onderdeel van de lichting 2014 van de AFK 3Package Deal en won in 2016 de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.)
Olfa Ben Ali houdt zich in haar werk bezig met melancholie en verlies, hoop voor de toekomst en de grimmige contrasten daartussen. Zo kiest ze met haar nieuwste project REFUSE een radicale insteek om de beeldvorming rond vluchtelingen te transformeren en emanciperen: een mode-glossy. Ze betrekt de nieuwkomers actief in het maakproces, waardoor de glossy fungeert als een baken van (herstelde) esthetiek en trots: een betrokken en bevrijdend project. (Olfa Ben Ali was onderdeel van de lichting 2015 van de AFK 3Package Deal.)
Joris Laarman richt zich in zijn praktijk op de nieuwe mogelijkheden die voortkomen uit de technologische vooruitgang in kunst en vormgeving. In het Joris Laarman Lab – zijn ‘experimentele speeltuin’ – sleutelt hij met ambachtslieden, wetenschappers en ingenieurs aan een esthetiek van de toekomst. (Het Joris Laarman Lab won in 2016 de Amsterdamprijs voor de Kunst.)
De ontwerpen van Jólan van der Wiel weerspiegelen zijn persoonlijke fascinatie voor extreme natuurverschijnselen. Van der Wiel creëert ongewone vormen en materialen die ons begrip van (on)zichtbare krachten uitdagen zoals de GravityStool die zijn unieke verschijningsvorm kreeg door het materiaal te modelleren aan de hand van krachtige magneten. (Jólan van der Wiel ontving in 2016 een ontwikkelbudget van het AFK.)
Noor Nuyten levert op speelse en humoristische wijze kritiek op onze relatie met rationeel gestructureerde systemen die we dagelijks toepassen – bijvoorbeeld in relatie tot begrippen als tijd, taal en ruimte. Haar conceptuele werken zijn vaak ‘oplossingen’ voor problemen in het dagelijks leven waarvan wij het bestaan niet eens vermoedden. (Noor Nuyten ontving in 2016 een ontwikkelbudget van het AFK.)
Reacties op Vijf kunstenaars om in de gaten te houden