BLOG

Unseen 2017 | 10 highlights

Door Sarah Knigge | september, 2017

Vernieuwende fotografie, dat is wat Unseen wil laten zien. Elk jaar worden er nieuwe kunstenaars en galeries gepresenteerd. Er is ruimte voor vers talent, nieuwe ontwikkelingen en experimenten die reiken voorbij de grenzen van het medium. Hier een aantal highlights van de editie van 2017. 

Viviane Sassen, Wet Grass (2014)

1. Viviane Sassen

Te beginnen met onze coverfotograaf: Viviane Sassen. Niet alleen is er werk van haar te zien (Wet Grass bij Aperture Foundation New York), ook kun je haar gloednieuwe publicatie Of Mud and Lotus vinden in de shop.

Kadara Enyeasi, Idowu, uit de serie Hidden Encounters (2015)

2. Kadara Enyeasi

Galerie Red Hook Labs uit New York presenteert onder meer het werk van Nigeriaanse fotograaf Kadara Enyeasi. ‘My work revolves around performance, black body stereotypes, and politics.’ In een land als Nigeria wordt het mannenlichaam als een taboe gezien. Met zijn zelfportretten uit de serie Hidden Encounters reflecteert Enyeasi op de stigma’s rondom zijn zwarte lichaam, zowel in Nigeria als in de kunstwereld in het algemeen.

3. Revival van de analoge fotografie

Volgens modeontwerper Zoe Karssen wordt de analoge fotografie ondergewaardeerd, mede dankzij de komst van de digitale fotografie. In haar Unseen-domein, Analogue (Back) in Fashion, kun je je laten fotograferen door Nederlandse fotografen Paul Bellaart en Sophie van der Perre. Zorgeloos, sexy, mysterieus, rock ‘n’ roll, tomboy – typische verwijzingen naar Zoe Karssens label – worden gereflecteerd in de foto’s. De foto’s worden meteen afgedrukt en zijn vervolgens te zien in een continu evoluerende opstelling.

Martine Stig, Videostill uit Project Vertigo, uit de serie Profiles (2017)

4. Co-creatie

CO-OP is een nieuwe toevoeging aan Unseen, een ruimte gewijd aan 13 kunstenaarscollectieven van over de hele wereld. Een dynamische en interactieve ‘social hub’ waar je ook verschillende presentaties kunt bijwonen. Een nieuw collectief Radical Reversibility bestaande uit Martine Stig, Elodie Hiryczuk, Sjoerd van Oevelen, Frank van der Stok, met Stephen Keppel en Hans Gremmen te gast, is hier voor het eerst te zien. Door met hun werk de visuele ervaring van de toeschouwer om te keren, worden we bewust gemaakt van de Westerse ‘lens-based’ cultuur.

Thomas Albdorf, At the River Bed (Later in the Day), uit de serie General View (2017)

5. Ergens zijn waar je nooit bent geweest

Fysieke aanwezigheid is een thema dat we terugzien in de selectie werken van Webber Gallery (Londen). In zijn serie General View neemt Oostenrijkse fotograaf Thomas Albdorf ons mee naar Yosemite National Park, een plek waar hijzelf nooit is geweest. Met behulp van Google Street View struinde hij door het park om een ervaring te bereiken die bijna gelijk zou zijn als wanneer hij het park daadwerkelijk bezocht. Met deze serie stelt Albdorf vragen over de manier waarop we beelden consumeren, en over fotografie in het tijdperk van het internet.

Book Market (Foto: Sanja Marusic)

6. Boeken, boeken, boeken

Kun je ooit genoeg krijgen van boeken? Als je rondstruint op de Book Market weet je zeker van niet. Maar liefst 60 nationale en internationale uitgeverijen presenteren hun mooiste publicaties. Ook is er een Dummy-tentoonstelling en wordt er een Dummy Award uitgereikt voor het beste fotoboekontwerp. De winnaar krijgt de mogelijkheid het fotoboek te publiceren bij uitgeverij Lecturis en te distribueren op internationale schaal.

7. Absurde taferelen

Er is ook ruimte voor vertier. In het Photo Pleasure Palace, ingericht door Thomas Maileander en Erik Kessels, kun je je afreageren op de ‘Smash Gallery’ door bakstenen te gooien naar een wand vol ingelijste foto’s (gooi je raak, dan wordt de desbetreffende foto je souvenir). Heb je altijd al een keer willen vallen op Trumps gezicht, dan is dit je kans: ‘Jump Trump’ legt vast hoe je landt op een luchtkussen met Trumps gezicht erop. De ironie.

8. De nieuwe lichting

In de categorie vers talent presenteert Unseen het gezamenlijk project Let me tell you about… van 12 derdejaars fotografiestudenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Centraal staat de macht die makers hebben: het vertellen van verhalen.

Bownik, Disassembly 5 (2014)

9. Open avond

Tijdens de Open Gallery Night op zaterdag (tussen 20.00 uur en 22.00 uur) houden een aantal van onze partnergaleries hun deuren open. Zo kun je onder andere Silk Road – Chen Nong in Galerie Alex Daniëls; Greenberg by Kahmann in Kahmann Gallery; Bownik: Disassembly/Reverse in The Ravestijn Gallery en Teerth – Stanislaw Lewkowicz in Flatland Gallery bezoeken.

10. Melkweg Expo

Fotograaf Sanja Marusic – die je misschien kent van de fotoseries die ze maakte voor See All This – kun je ontmoeten tijdens de Melkweg Expo. Kunst en cocktails op de zaterdagavond. Open vanaf 20.00 uur.

 

_____________________________________________________________________________________________

Unseen is nog te bezoeken t/m 24 september.

Reacties op Unseen 2017 | 10 highlights

laat een reactie achter

Uw beoordeling