BLOG

Tuymans of Lawson? De conclusie

Door Josephine Glazener | februari, 2019

Welke cover kies jij? We vroegen het je vorige week in onze kunstbrief en op social media. We werden overladen met bijna 1000 enthousiaste reacties, argumenten, overwegingen voor Luc Tuymans of Deana Lawson. Wat zijn de meest voorkomende en opvallende argumenten? En wat gaan we hiermee doen? Dat lees je hier!

* Roken is cliché! Of juist taboe?

Roken is niet meer van deze tijd, dus zou ook niet zo aanwezig moeten zijn op een cover, was een van de veelgehoorde argumenten: “Luc Tuymans heeft een sigaret in zijn hand. Dat mag prima bij hem passen, en de foto is ook erg  mooi, maar voor mij hoeft dat niet.” En: “Een rokende witte man, toe nou?” Daarentegen was een roker op de cover voor sommigen juist een argument vóór: “Mooie ruige foto en goddank weer eens met sigaret! Laten we roken weer een beetje uit de taboesfeer halen.”

* Meer vrouwen! Of is het nu weer eens tijd voor een man?

Meer aandacht voor vrouwen, dat is het argument dat we het vaakst horen. Vrouwen in de kunst zijn immers nog steeds onderbelicht, zo lieten wij zien in ons nummer met 99 geniale vrouwen vorige zomer. Dus vrouw op de cover, dat is nodig: “Omdat er meer aandacht moet komen voor vrouwen in de kunst(geschiedenis). Mooi vervolg op een van jullie vorige nummers waarin vrouwelijke kunstenaars centraal stonden.” Bovendien “is het een unicum om een zwarte vrouw op een cover te zien!”

Het is overigens lezers ook opgevallen dat See All This de laatste tijd vaker een vrouw op de cover heeft. Daarom vinden anderen het juist weer tijd voor een man: ”Ik vind het wel leuk om juist in deze tijd een man op de cover te zetten (jullie hebben de laatste paar keren vrouwen op de cover gehad toch?). Deze vind ik stoerder.”

* De compositie is pakkender

De compositie was ook een punt van discussie, wat doet die deken daar bijvoorbeeld? “Het dichtgevouwen doek maakt nieuwsgierig, zit daar iets in? Om meer te weten te komen moet ik het blad openslaan, en dat is precies de functie van de cover.” Tegelijkertijd werd vaak genoemd dat de compositie van de foto met Tuymans spannender is: “Pakkender. Ben in principe altijd voor de vrouw, maar in dit geval vind ik de foto van Luc Tuymans krachtiger – waarschijnlijk omdat het een close-up is.”

Anderen kwamen met de suggestie om meer in te zoomen op Deana Lawson. Dit was in eerste instantie ook het idee dat wij hadden (zie de foto hieronder). Maar de resolutie van de foto bleek in deze uitsnede helaas niet hoog genoeg. Sommigen vonden Lawson ten voeten uit juist beter tot haar recht komen. “Ze straalt kracht uit. Ze is voor mij een soort pilaar van kracht.” Anderen vonden dit beeld meer passend voor een modetijdschrift.

* Bekend of onbekend

Er werd gestemd op Luc Tuymans om wie hij is als kunstenaar: “Omdat ik het een geweldige schilder vind. Het gaat bij hem niet om uiterlijk maar om talent en hij heeft wat te vertellen.” De relatieve onbekendheid van Lawson is voor anderen juist een reden om haar uit te lichten: “Niet omdat zij een vrouw is, maar omdat Luc Tuymans te evident is. Liever iemand die ik nog niet ken.”

De uitslag

Alle stemmen gelden. We hebben daarom besloten beide covers te drukken, in hetzelfde percentage als de uitslag: 70% voor Deana Lawson en 30% voor Luc Tuymans. Hiermee geven we uitdrukking aan het belang van meerstemmigheid, waarvan het hele interviewnummer een getuigenis is.


Bestel het interviewnummer hier. Voorkeur voor een van de covers? Noteer een opmerking bij je aankoop.

Of word Vriend. Dan hoef je niet meer naar de winkel en betaal je nooit verzendkosten!

 

 

Reacties op Tuymans of Lawson? De conclusie

Sabine
Wat leuk dat jullie de cover-optie aan de lezers voorleggen.
Ik had en profil gedaan met 2 gezichten naar elkaar toe. Dat was ook mooi geweest en de namen ertussen. Ik ben nu ook blij hoor:) Verheug me op het lentenummer...
laat een reactie achter

Uw beoordeling