BLOG

Tien tips voor je eigen kunstverzameling

Door Nienke van der Wal | december, 2016

Vandaag lanceert de Young Collectors Circle haar eigen website én kun je lid worden van dit platform voor startende kunstverzamelaars. Sinds 2015 organiseert de Young Collectors Circle evenementen en salons. Tijdens deze bijeenkomsten worden jonge en ervaren verzamelaars, kunstenaars en professionals aan het woord gelaten. Om de lancering van de website en het lidmaatschap te vieren, geeft Nienke van der Wal van de Young Collectors Circle hier op See All This tien tips voor de startende kunstverzamelaar:

 1. Young Collectors CircleProbeer zoveel mogelijk kunst te zien: in musea, op beurzen, in galeries en gewoon op straat of bij je vrienden thuis: zo ontwikkel je je smaak.
 2. Kunst wordt niet alleen bij galeries verkocht: oriënteer je ook bij de afstudeerpresentaties van kunstacademies en kijkdagen van veilinghuizen.
 3. Zelfs vanaf de bank kun je kunst bekijken en kopen: naast verschillende (verkoop)platforms als Patty Morgan en FRAEMd, kun je veel kunstenaars ook volgen via social media.
 4. Laat je niet ontmoedigen door hoe groot de kunstwereld is: begin klein door een aantal kunstenaar(s) te volgen wiens werk je interessant vindt.
 5. Voel je vooral niet geïntimideerd door dealers of kunstenaars: wees nieuwsgierig en stel vragen.

  Kijk zoveel mogelijk naar kunst, bezoek beurzen, maak foto's van wat je mooi vindt. Foto's: Saffron Pape Photography

  Kijk zoveel mogelijk naar kunst, bezoek beurzen, maak foto’s van wat je mooi vindt. Foto’s: Saffron Pape Photography

 6. Kijk verder dan alleen uiterlijk en verdiep je in de context: op een beeld kan je uitgekeken raken, op een gedachte niet.
 7. Doe onderzoek naar de kunstenaar: het cv van de kunstenaar bepaalt – naast materiaalkeuze, werkwijze en formaat – de prijs.
 8. Gebruik de KunstKoop van het Mondriaan Fonds, een renteloze lening voor de aanschaf van kunst.
 9. Vertrouw op je gevoel: het kunstwerk dat je koopt, gaat als het goed is een leven lang mee.
 10. Als je een werk vindt waar je hart sneller van gaat kloppen: ga ervoor!


Alles over de lancering van de Young Collectors Circle website en het officiële lidmaatschap (vandaag in Spring House, Amsterdam) vind je op hun Facebook-pagina.

Reacties op Tien tips voor je eigen kunstverzameling

Claire
Ha Nienke,
Wat ontzettend leuk om te lezen. Heel inspirerend. Ik woon en werk in een kunstenaarshuis. Je bent van harte welkome om een kijkje te komen nemen en mee te nemen wie je wilt. Er is werk te zien van wijlen mijn man Govert Heikoop en van mezelf: Claire Begheyn. www.clairebegheyn.com. Ook zie je dan De Nieuwe Ruimte: www.denieuweruimteverhuur.nl.
In de nieuwe ruimte geef ik ook diners: diner in het atelier.
Maar bovenal wens ik je veel succes. Geweldig dat je dit doet.
Hele hartelijke groet,
Claire
Edmond Bergsma
Mooi initiatief!!

Overtuig de galeriehouder dat ze een zeer belangrijke functie hebben in " de opvoeding" van de (beginnende)koper en bovenal meer te zijn dan " een doorgeef luik" en slechts geld "te vangen"
Kennis schiet ook vaak te kort.
t Blijft vaak bij....."mooi werk"....
Jory van Rosmalen
Geweldig initiatief, Nienke. Veel succes!
laat een reactie achter

Uw beoordeling