BLOG

The Hero’s Journey | BREAKING #36

Door Nicole Ex | december, 2020

Een week geleden klikte ik bij toeval op een film over de voor mij onbekende Amerikaanse literatuurwetenschapper en talenwonder Joseph Campbell (1904-1987). Idolaat van verhalen van over de hele wereld, deed hij een oorverdovende ontdekking: hoewel het lijkt of we elkaar een duizelingwekkende hoeveelheid verhalen vertellen, vertellen we er eigenlijk maar één. Dat ene verhaal, die monomythe, noemde hij The Hero’s Journey.

Alice in Wonderland, Harry Potter, The Matrix of Star Wars, ze delen alle één patroon: de hoofdpersoon krijgt een opdracht waardoor het wordt gescheiden van haar normale leefwereld en op pad wordt gestuurd. Tijdens een ongewisse reis waarin ze wordt bijgestaan en verraden, moet ze als ultieme test de draak verslaan. Daarna keert de held naar huis terug met een nieuw inzicht of beloning. Wat de held voor de achterblijvers meeneemt? Een nieuw verhaal. Waardoor een ander de moed vat op reis te gaan.

De boodschap van deze monomythe is: ‘Follow Your Bliss’, Campbells levensmotto. Bliss is in het kort dat wat je niet niet kunt doen. Of dat wat je het liefst doet als tijd en geld geen rol spelen. ‘Volg je hart’ is het zweverige en zoetsappige advies van elke tante, maar als het aankomt op het volgen van je ware weg, dan is die bliss bepaald geen kumbaya. Want er is een verband tussen je diepste passie en grootste angst. En ik kan het weten.


Het oprichten van See All This is mijn Hero’s Journey, een reis die ik zeven jaar geleden begon. Iets wat me door iedereen werd afgeraden, inclusief mijzelf, want voor papier kiezen als medium en voor iets met kunst, is zwemmen in de rode zee, maar ik kon het niet nietdoen. Of ik de draak ben tegengekomen? Reken maar. Maar met het uitbrengen van het jubileumnummer ben ik daar dik voor beloond.

Wat we met See All This proberen te doen, is het verbinden van kunst met het leven zelf, door verhalen van helden te vertellen die aanstekelijk genoeg zijn om zelf een avontuurlijke reis te overwegen, groot of klein.

Nicole Ex,
hoofdredacteur See All This

 


Lees de wekelijkse columns van hoofdredacteur Nicole Ex in de kunstbrief van See All This.
Meld je hier aan >

Koop hier het jubileumnummer van See All This >

 

 

Reacties op The Hero’s Journey | BREAKING #36

laat een reactie achter

Uw beoordeling