BLOG

Ten diepste gekend | Editorial See All This #27

Door Nicole Ex | september, 2022

Vijftig jaar na de verschijning van John Bergers grensverleggende tv-serie en boek Ways of Seeing stelt See All This het kijken centraal in het nieuwe herfstnummer. ‘We kijken nooit gewoon naar een ding, maar altijd naar de relatie tussen de dingen en onszelf’, zei Berger. Lees hier het editorial van hoofdredacteur Nicole Ex.

‘Een oog is niet een oog omdat je het ziet, een oog is een oog omdat het jou ziet, schreef de Spaanse dichter Antonio Machado. Kijken en bekeken worden is de dagelijkse variant van zien en gezien worden, iets wat een meer gelaagde vorm van waarnemen is, omdat die tot de kern van de dingen wil doordringen. Volgens dichter David Whyte, die we voor dit nummer vroegen naar zijn manier van kijken, is aandacht voor de wereld om ons heen iets wat ons heelt, zoals ten diepste gekend en gezien worden ons wezenlijk vervult. Maar om te begrijpen en begrepen te worden, zullen we moeten proberen ontvankelijk te zijn en open te luisteren. ‘Want luisteren,’ zegt Whyte, ‘is een diepe en gulle vorm van kijken.’ 

Alles heeft een levend vermogen om waar te nemen: de mens, de boom, de steen. Dit idee ligt aan de basis van vrijwel alle religies en contemplatieve tradities, vertelt Whyte, zoals de Zen-leer uit de dertiende eeuw: ‘Als je naar buiten gaat en de tienduizend dingen bevestigt, is dit een waanvoorstelling, want je geeft alles een naam. Maar als tienduizend dingen jou komen bevestigen, is dit verlichting.’ Leven in die zin is doorlaatbaar zijn, doorzichtig worden – jezelf toestaan om volledig te worden gehoord en gezien.

In dit nummer reflecteren vijftig mensen uit de kunstwereld op hun manier van kijken naar aanleiding van 50 jaar Ways of Seeing, John Bergers veelbesproken tv-serie die later in boekvorm verscheen. We hopen dat je er een aanleiding in ziet om je af te vragen hoe jij kijkt: Waar let je op? Wat en wie zie je het liefst? En hoe kun je de wereld toelaten jou van heel dichtbij te bekijken? 

 


 

Meer over Ways of Seeing in See All This #27.
Bestel het nummer in onze shop >

Reacties op Ten diepste gekend | Editorial See All This #27

laat een reactie achter

Uw beoordeling