BLOG

De mooiste tuinen & kwekerijen

Door Anke Riesenkamp | mei, 2016

Anke Riesenkamp woont, werkt en tuiniert in Kasteel Baexem. Ze organiseert er cultuurevenementen – Salon de Heerlijkheid – en in het tuinhuis verblijven af en aan ‘artiesten in residentie’, en in de nok van het kasteel de kerkuil. Ze bestiert de kasteelherberg en de botanische- en  de moestuin. Voor See All This selecteerde ze de mooiste tuinen en kwekerijen in Nederland.

Een vriend van mij, die jaren in het woeste Canada woonde, vertelde me dat ongerepte natuur hem verveelt. Pas daar waar het menselijke ingrijpen zichtbaar is kan het hem boeien.
In de 18e eeuw spraken Engelse botanici over ‘The Dutch Garden’. De relatief kleine Nederlandse siertuinen blonken uit in een overvloed aan symmetrie en algemene ordening.  Binnen de muren of heggen werd de natuur beteugeld en letterlijk ingeperkt. Geometrisch aangelegde looppaden liepen tussen lineair ingeplante bloembedden met kleur en kruidenhofjes. Vijver, bankje, veranda.
De horticulturisten in de lage landen liepen voorop in het cultiveren van kruiden, bloemen en eetbare gewassen. De buxus is nooit meer vertrokken.
Wanneer ik nu naar het dorp loop zie ik jonge lindes vastgekneveld aan ijzeren mallen. Uit coniferen groeien pompoms op stokjes.
Ik denk daar dingen van.

Tuinen

Hortus Botanicus in Amsterdam

De wereld in planten en bomen; daar valt wat te beleven.  In de prachtige kas woont een broodboom van meer dan 300 jaar oud en een palm die het plan heeft te ontsnappen.

Hortus Botanicus

Hortus Botanicus, Amsterdam

De tuinen van Mien Ruys

Tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999) is de moeder en inspirator van vele tegenwoordige tuin- en landschapsarchitecten. De tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart zijn proeftuinen waar – nog steeds – wordt geëxperimenteerd met ontwerpen en tuinmaterialen waarin je ontwikkeling en trends van de afgelopen 60 jaar zal herkennen.

De tuinen van Mien Ruys

De tuinen van Mien Ruys

Piet Oudolf

Piet Oudolf ontwerpt fragiele woestenij. Hij is de bekendste van de tuinmannen in de hedendaagse stroming binnen de tuinarchitectuur ‘The Dutch Wave’ die de wereld her en der mooier maakt. Hij maakte, waanzinnig, een wuivende streep van tweeënhalve kilometer door New York op de oude metro: ‘The High Line’. De privétuin van Anja en Piet Oudolf  is beperkt te bezoeken.

De privétuin van Anja en Piet Oudolf

De privétuin van Anja en Piet Oudolf

De tuin van kasteel Baexem

De tuin achter Kasteel Baexem is een eigenzinnige ontdektuin. Wilderig. Je kan er logeren, zwemmen met de salamanders. Het restaurant plukt en oogst vers uit de tuin.

Tuinen kasteel Baexem

Tuinen kasteel Baexem

Kwekerijen als lusthoven

Onderstaande kwekerijen zijn zo veel mogelijk biologisch.

Hessenhof

Geen ‘plofplant’ te vinden op kwekerij Hessenhof in Ede. Hier wordt zuiver biologisch gekweekt waardoor de planten sterker worden. Grote verscheidenheid, mooi beschreven in de catalogus.

Hessenhof

Hessenhof

Tuingoed Foltz

Mooie tuinen met moerbedden op de Groningse klei. Andries en Bob verzamelen al jaren botanische rariteiten en andere planten die verbazen door hun verschijningsvorm, kleur en/of geur. Op 11 en 12 juni zijn de rare-plantendagen.

Tuingoed Foltz

Tuingoed Foltz

Kwekerij Bastin

In deze mooie Limburgse kwekerij rollen de geuren de heuvel af.  Mooie collectie vaste planten en kruiden.

Kwekerij Bastin

Kwekerij Bastin

Zonnemaire

Zonnemaire in de buurt van Zierikzee is een consumptieve kwekerij. Dieneke Klompen levert, uitgekiend, bijzondere groenten en eetbare bloemen aan restauarants. Sergio Herman is fan. Nederland eet eindelijk weer bloemen!

Kwekerij Zonnemaire

Kwekerij Zonnemaire

Voor open tuinen in uw buurt ga naar de site van ‘bezoekmijntuin’.

 

Reacties op De mooiste tuinen & kwekerijen

laat een reactie achter

Uw beoordeling