We zorgden voor een hoop commotie vorige week, toen het artikel over het beroemde urinoir Fountain verscheen in het NRC en een dag later in See All This magazine. Dat niet Marcel Duchamp, maar Elsa von Freytag-Loringhoven de maker is van het werk, werd ook door andere media opgepikt: verschillende kranten en radioprogramma’s in binnen- en buitenland besteedden er aandacht aan.
In het nieuwe zomernummer van See All This magazine, dat vorige week verscheen, staat een groot artikel over het iconische urinoir Fountain, dat te boek staat als een van de meest invloedrijke werken van de moderne kunst. Het urinoir is niet van Duchamp, zoals decennia lang gedacht werd, maar van de Dada-kunstenaar Elsa von Freytag. Een dag eerder deelde het NRC een artikel naar aanleiding van dit stuk.
Nadat het er een groot artikel aan had gewijd, publiceerden de Trouw, het Nederlands Dagblad een stuk over Fountain. En ook in België werd het nieuws opgepikt door verschillende media, zoals VRT Nieuws, De Standaard en De Morgen.
Op de Belgische Radio 1 ging de auteur van het artikel, Theo Paijmans, in gesprek met Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunsten in Gent). Volgens Van Cauteren is het niet relevant wie het werk heeft gemaakt:
Theo Paijmans vindt het kwalijk dat de kunstwereld deze hele historie doodzwijgt, terwijl het al lang bekend is in deze wereld en er steeds meer bewijs is dat Von Freytag-Loringhoven de maker is van het werk. Philippe Van Cauteren ziet er weinig graten in. “Om het met Duchamp zelf te zeggen: ‘There is no solution because there is no problem’, er is geen oplossing want er is geen probleem.” Hoezo, geen probleem? “Het maakt weinig uit of het werk nu door Duchamp of door iemand anders is gemaakt.” Stelt Philippe van Cauteren.
Lees/luister de hele discussie hier.
Zondag 23 juni wordt Theo Paijmans over Fountain geïnterviewd in het programma OVT van de VPRO op Radio 1, tussen 10.00 en 12.00 uur.
Op de Engelstalige wikipediapagina over Fountain is het artikel meegenomen.
Het debat is nog niet voorbij. Er zijn voor- en tegenstanders. Maar, het auteurschap van Fountain buiten beschouwing gelaten, is het bijzonder dat zoveel mensen kennis hebben mogen maken met de geniale kunstenaar Elsa von Freytag-Loringhoven. Zoals ook Joyce Roodnat zo mooi wist te omschrijven in het NRC afgelopen week:
Ik volg het debat over de kwestie. Het valt me op hoe heilig Duchamp is en ik denk: maak je niet zo druk. Fountain bestáát, dat is het voornaamste. Wat me meer raakt, is dat ik pas nu weet heb van de invloedrijke Duitse kunstenares die tussen 1913 en 1923 de New Yorkse avant-garde opschudde, met haar lichaam als instrument en haar leven als kunstwerk in progress. Ik koop haar biografie (van Irene Gammel, 2003) en geniet me wezenloos. Wat een geweldige vrouw. Pure dada. Hoe kan het dat zij zo weinig bekend is? Waarom wel al die tentoonstellingen over Marcel Duchamp en niet over haar?
Leve Elsa! En al die andere geweldige kunstenaars die we nog zullen ontdekken.
Het artikel ‘Het urinoir is niet van Duchamp’ lees je in See All This #10. Bestel hem hier.
Of word Vriend en ontvang het hele jaar door See All This magazine.
Reacties op See All This in het nieuws | Duchamp & Fountain