BLOG

See All This #9 – Lente 2018

Door Nicole Ex | maart, 2018

De lente breekt aan, het nieuwe voorjaarsnummer van See All This is verschenen. Een nummer waarin we vanuit een nieuw, spectaculair perspectief naar onze aarde kijken en waarin we ons begeven in het geestverruimende universum van herman de vries. 

‘We gingen op weg om de maan te ontdekken, maar we ontdekten de aarde,’ verklaarde astronaut William Anders toen hij terugkeerde van zijn Apollo 8-missie in 1968. Vijftig jaar geleden was hij het die vanaf de maan de allereerste foto van de aarde nam. Het werd een iconische foto van een ‘aardeopkomst’, zoals wij hier elke ochtend een zonsopgang meemaken. In dit lentenummer zijn de luchtfoto’s te zien die tegenwoordig door satellieten worden gemaakt. Je ziet er alles op. Onze tekortkomingen (vluchtelingenkampen, ontbossing), ons streven (zonne-energie) en ons lot, maar vooral ook de schoonheid van de aarde, die qua kleur, korrel en huid voelt als de schilderijen van Armando, Pollock en Basquiat.

De Perito Moreno-Gletsjer in Argentinië. Foto: Benjamin Grant, Overview (2016)

See All This #9 met mini-editie van herman de vries

In de week dat we deze foto’s voor het eerst zagen, viel in de krant mijn oog op het woord ‘ruimtetijd’. Het woord had eenzelfde geestverruimend effect. En er ging een belofte vanuit, een kans op een groter denkraam en inzicht. Ruimtetijd bleek de titel van een boekje van de natuur- en sterrenkundige Yannick Fritschy waarvoor hij van NRC Handelsblad vijf sterren kreeg: ‘Fritschy kan de Einstein-revolutie in de natuurkunde zo helder uitleggen, dat iedereen die na zijn vijftiende geen wiskunde- of natuurkundeboek meer heeft aangeraakt, het nog kan volgen.’ Daar. Einstein voor alfa’s. Yannick Fritschy was onze man. Hij zou ons meenemen in de wereld van derde en vierde dimensies en ons bewust maken van onze beperkte, tweedimensionale kijkrichting. En zie (p. 18).

Geestverruimend is ook het universum van de wijze en innemende 86-jarige herman de vries: natuurvorser, globetrotter, wietroker en kunstfanaat. Zijn archief en drugsbibliotheek wordt dit jaar overgedragen aan het RKD. Na het lezen van de bijgesloten mini-monografie schreef directeur Chris Stolwijk: ‘Wat een voorbeeld, op hoge leeftijd naakt wandelen door knarsende sneeuw, vallende bladeren opvangen, de grond waarop wij dagelijks lopen aan ons teruggeven.’

For the love of art,

– Nicole Ex,  founding editor


Omslagbeeld: Nicole met Jan Taminiau in zijn atelier in Baambrugge. Lees het interview over Jan Taminiau’s gedroomde museum in See All This.
Foto: Sven Signe den Hartogh

Reacties op See All This #9 – Lente 2018

elly ludenhoff
zou het boekje graag ontvangen op Minervaplein 6, 2 hoog
1077 TN Amsterdam
See All This
Hallo Elly, Inge en Walter,
Leuk dat jullie geïnteresseerd zijn in de mini-editie! Dit boekje krijg je bij het nieuwe nummer van See All This magazine. Je kunt hem hier bestellen: https://seeallthis.com/magazine/koop-nummer/ of Vriend worden en laten nazenden: https://seeallthis.com/vriend/
Inge
Intrigerende onderwerpen. Zou het boekje graag ontvangen.
Vriendelijke groet
Walter Vandewaetere
graag toezending van het lentenummer.
Heel boeiend
Walter Vandewaetere
Molenweg 3 B 8870 Izegem (Vlaanderen-
laat een reactie achter

Uw beoordeling