BLOG

See All This #3

Door Redactie See All This | september, 2016

Op 16 september verschijnt het derde nummer van See All This magazine. Met daarin een spraakmakend interview met kunstenaar Renzo Martens, een bijzonder kijkje in de studio van de Schotse schilder Callum Innes en Yannick Dangre over Marilyn Monroe. Ook in nummer 3: hoe kunstenaars als Pablo Picasso en Georgia O’Keeffe ons inspireren vooral eens buiten de lijntjes te kleuren, Nelleke Noordervliet over Gerard de Lairesse en het erotisch kookboek van Dorothy Ianone.

Interview met kunstenaar Renzo Martens:  ‘Er is radicale vernieuwing nodig’

Wat moeten Marlene Dumas en Luc Tuymans in de het oerwoud van Congo? Als alles volgens plan verloopt zullen zij er exposeren in het nieuwe kunstcentrum, ontworpen door het bureau van Rem Koolhaas, geïnitieerd door de Nederlandse kunstenaar Renzo Martens. ‘Het kunstsysteem moet bij de wortels veranderen’, zegt Martens in een gesprek met Hans den Hartog Jager.

Schets voor het ontwerp van het kunstcentrum in Lusanga, Congo, door David Gianotten van architectenbureau OMA, 2016

Schets voor het ontwerp van het kunstcentrum in Lusanga, Congo, door David Gianotten van architectenbureau OMA, 2016

Hoe Sir Lawrence Alma-Tadema de film beïnvloedde

Historische spektakelfilms als Ben-Hur en Gladiator haalden inspiratie uit de schilderijen van de Nederlands-Britse schilder Alma-Tadema, dit najaar te zien het Fries Museum. Ridley Scott, regisseur van Gladiator: ‘Die accessoires, die pracht en praal, die weelde en grootsheid uit zijn schilderijen – dat wilden wij ook.’

Sir Lawrence Alma-Tadema, Gunstig uitkijkpunt (detail), 1895

Sir Lawrence Alma-Tadema, Gunstig uitkijkpunt (detail), 1895

Kijk naar mij. Heb mij lief – Yannick Dangre over Marilyn Monroe

Dankzij social media hebben niet alleen beroemdheden een publieke persoonlijkheid, maar wij allen. Dat die niet altijd samenvalt met wie wij werkelijk zijn, daarvan was Marilyn Monroe het ultieme voorbeeld. Schrijver Yannick Dangre over Monroe als icoon.

Marilyn Monroe met Don Murray in een scène in de film Bus Stop, 1956

Marilyn Monroe met Don Murray in een scène in de film Bus Stop, 1956

Gerard de Lairesse haatte zijn lichaam

‘Hij wist dat zijn voorkomen achterlijkheid suggereerde, alsof hij een kwijlende idioot was die dierlijke klanken zou uitstoten.’ Gerard de Lairesse, een van de grootste schilders van de 17e eeuw, verachtte zijn uiterlijk. Een verhaal van Nelleke Noordervliet, naar aanleiding van de tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse in Rijksmuseum Twenthe.

Gerard de Lairesse, Zelfportret van Gerard de Lairesse als jonge kunstenaar (1650-1711)

Gerard de Lairesse, Zelfportret van Gerard de Lairesse als jonge kunstenaar (1650-1711)

‘Heel mijn leven is veranderd sinds ik weet dat u bestaat’  – Rainer Maria Rilke over Rodin

Wanneer Rainer Maria Rilke  in 1902 de Franse beeldhouwer Auguste Rodin ontmoet, is dat een keerpunt in zijn eigen ontwikkeling. Een bloemlezing uit zijn teksten over Rodin, wiens werk vanaf vanaf 19 november  te zien is in het Groninger Museum.

'Handen die grootsheid maken'. Uit See All This #3.

‘Handen die grootsheid maken’. Uit See All This #3.

Net niet perfect – de schilderijen van Callum Innes

Van Callum Innes wordt weleens gezegd dat hij niet schildert, maar ‘ontschildert’. Een gesprek over verf, terpentine en stippen die nét niet in het midden staan. En een fotoreportage van de Franse fotograaf Gautier Deblonde,  die Innes (vanaf 15 oktober in De Pont Museum) bezocht in zijn atelier in Edinburgh.

In het atelier van Callum Innes. Foto Gautier Deblonde

In het atelier van Callum Innes. Foto Gautier Deblonde

Het hele leven een meesterwerk

‘Mensen durven zichzelve niet te zijn omdat ze angst koesteren uitgelachen te worden. Ik ben voor niets bang,’ aldus Mathilde Willink. Het kunstenaarsleven moedigt ons aan vooral ook eens buiten de lijntjes te kleuren. Pablo Picasso, Frida Kahlo, Georgia O’Keeffe, Yayoi Kusama, Jean Tinguely en Mathilde Willink deden het ons voor. Een feestelijk portfolio.

'Het hele leven een meesterwerk'. Uit See All This #3.

‘Het hele leven een meesterwerk’. Uit See All This #3.

Waarom zien we zoveel blote mensen in de kunst – en andere dringende vragen aan kinderen

Sam Walhof

Sam Walhof (12). Foto: Sanne Glasbergen

Hoe ziet een typische kunstenaar eruit? En kan iedereen kunst maken? We vroegen het zes kinderen. En selecteerden de mooiste kinderboeken over en van kunstenaars.

‘Hoe een kunstenaar eruitziet? Sowieso heel creatief en anders dan anders. De kunstenaars die ik ken, die zijn heel bleek en hebben lang haar.’
– Sam Walhof (12, volgt tekenlessen aan de Artis Ateliers in Amsterdam)

Het genot om te koken voor jou

Kunstenares Dorothy Iannone pleit voor het vieren van de liefde en totale overgave – met uitbundige erotiek, spiritualiteit en op z’n tijd een verrukkelijke spaghetti met kreeft.

Pagina's uit het Cookbook van Dorothy Iannone.

Pagina’s uit het Cookbook van Dorothy Iannone.

 

En verder: wat is er dit najaar te zien in de Nederlandse musea, de highlights van fotograaf Awoiska van der Molen, filosoof Rik Peters over het reproduceren van kunst, en tips van Lidewij de Koekkoek, directeur van Stedelijk Museum Alkmaar en per 1 oktober van Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam.

 

Vanaf 16 september verkrijgbaar:

Cover See All This #3

See All This #3

 

Reacties op See All This #3

Gerrit Achtereem
Koersverandering? Jullie zijn Museumtijdschrift aan het achterna lopen. Dat is niet sterk en voegt niets toe. Advies: stoppen met het blad
Catherine Lenssinck
Wat een leuke formule
laat een reactie achter

Uw beoordeling