BLOG

See All This #11 | In één ruk uit!

Door Nicole Ex | september, 2018

Het nieuwe herfstnummer van See All This is uit! Een nummer over boeken, bibliotheken en verhalen van 13 schrijvers over de nieuwste tentoonstellingen. Lees hier het editorial van hoofdredacteur Nicole Ex.

Cover van See All This #11

Als kind had ik het stofvrij houden van de boekenkast als taak. Elke keer probeerde ik na het uitruimen van de planken een nieuwe ordening uit: op uitgeverij, op kleur en zelfs op formaat, waarbij de lijvige boeken hoog linksboven stonden en de allerkleinste rechts onderaan.

Ik geloof niet dat mijn ouders in die tijd het genoegen hebben gehad hun lievelingsboek op alfabet terug te vinden, want juist aan dit praktische systeem had ik een onverklaarbare hekel. Hoewel door de gladde, glanzende oppervlaktes de badkamer schoonmaken favoriet was, was ik niet ontevreden met mijn klus. Ik raakte erdoor betrokken bij schrijvers, omslagen en de leesvoorkeur van mijn ouders: ik was veertien toen uit het niets Lieve Vogeltjes nieuw in de kast stond, de erotische verhalen van Anaïs Nin. Het was een sensatie die het boenen van de badkamer me nooit had kunnen bieden.

Toen ik als student mijn eerste, eigen rijtje boeken had, kon ik ze tellen vanuit bed. Ik had ze op uitgeverij gezet, zodat de delen uit de Grote Bellettrie Serie van Athenaeum-Polak & Van Gennep rug aan rug stonden, evenals die van Privé-domein van De Arbeiderspers. Alleen al kijken naar die boeken maakte me gelukkig. Ik kwam dus ook graag in de bibliotheek op het Rokin, waar ik tegenover Oscar van den Boogaard zat en in de rij met Pieter Steinz, die beiden schrijver zouden worden.

Wanneer kwam de klad erin? De kraak tussen mij en het boek werd gezet toen ik spelende kinderen had en ik het lezen staakte omdat ik er slecht tegen kon om gestoord te worden. Inmiddels merk ik dat ik mezelf afleid met een iPhone binnen handbereik. Ik geef het échte lezen op in ruil voor ruis.

Ik mis het. Ik mis het als ik in het café zit, in het park, in de trein, thuis op de bank en ’s avonds in bed. Ik mis het lezen van boeken én het zien dat anderen aan het lezen zijn. Dit hele nummer is een gentle reminder om te laten zien hoe heerlijk taal, het boek en papier zijn. Maak ruimte voor de beste vriend van de ziel en begin bij dit nummer, want het leest als een schitterende roman.

Nicole Ex, founding editor


Bestel het nieuwe herfstnummer hier.
Of word Vriend en ontvang het hele jaar See All This.

 

 

Reacties op See All This #11 | In één ruk uit!

Petra Vossestein
Zie mijn vraag of Women in Arts nog verkrijgbaar is. A.s. donderdag 25 maart wil ik dit nummer aan een kunstminnende vriendin geven. Mijn adres is: Burgemeester Fabiuspark 94, 3721 CR Bilthoven.
Petra Vossestein
Is het nummer Women in Arts nog bij u te bestellen? Boekhandels in Bilthoven en Utrecht hebben dit ex. niet (meer), omdat nr. 21 al is verschenen. Women in Arts wil ik donderdag 25 maart cadeau geven aan een kunstminnende vriendin. Kort dag, maar misschien lukt het nog? Dank! Mijn adres is: Burgemeester Fabiuspark 94, 3721 CR Bilthoven.
anook cleonne
Waarde reactie, ik smulde van See all this #11. Koesterde deze editie om te her en herlezen, tot hij, om onverklaarbare wijze verdween ( wrs een ijverige puber die zich voor de verandering wél ijverig aan haar taakje oudpapier wegbrengen hield)... En nu kan ik m niet meer kopen, maar ik zou zo heel graag het stuk over Giacometti van die leuke schrijfster die dat zo verstild bracht, willen gebruiken in mn les op ArtEZ ( daar geef ik les), kunnen jullie me, heeeel misschien, van juist dat verhaal een copy mailen? Dank dank dank, met vriendelijke groet,

Anook Cléonne
laat een reactie achter

Uw beoordeling