BLOG

Sculpturen die verdampen, verwaaien of verwateren | Andy Goldsworthy

Door Redactie See All This | april, 2020

‘Het gaat niet over kunst,’ zegt de Britse Andy Goldsworthy (1956), ‘het gaat over het leven en de noodzaak om te begrijpen dat dingen voorbij gaan.’ De beeldhouwer en fotograaf Goldsworthy maakt zijn sculpturen uit stenen, takken en bloemen op de plek waar hij ze vindt. In het besef dat zijn werk vervolgens verdampt, verwaait of verwatert, legt hij ze vast door ze te fotograferen. 

Andy Goldsworthy

Goldsworthys werk is geïnspireerd op dat van de Amerikaanse landschapskunstenaar Robert Smithson, bekend van zijn spraakmakende Spiral Jetty uit 1970. Een pier gemaakt van zevenduizend ton rotsblokken, die ronddraait in de Great Salt Lake, een meer in Utah. Door de stijging van het water is de spiraal onder water verdwenen, maar soms komt-ie weer even boven. Smithson heeft overigens ook in Nederland werk gemaakt, in Emmen. Hier werd zijn Broken Circle and Spiral Hill (1971) vormgegeven rondom een verdwaalde hunebed.

Robert Smithson, Broken Circle and Spiral Hill, 1971

Terug naar Andy Goldsworthy, die op de stoep gaat liggen als het begint te regenen, om de afdruk van zijn lichaam achter te laten wanneer hij wegloopt. Stel je voor dat nu de kinderen weer naar buiten mogen — het rijk eindelijk alleen hebben omdat hun ouders en grootouders nog huisarrest hebben — ze op zwerftocht gaan om de natuurlijke wereld te ontdekken. Op eenzelfde manier als de fantastische land artists Andy Goldsworthy, Richard Long en herman de vries dat doen: erop uitgaan om iets te maken dat verdwijnt, en zich daarbij laten leiden door wat de natuur geeft. Zie hier een spoedcursus voor jong en oud!

PS: stuur ons een fotootje als je iets gemaakt hebt waar je trots op bent.

TIPS:
Lees de mini-monografie over herman de vries. Klik hier.
En maak je eigen herman de vries!

Reacties op Sculpturen die verdampen, verwaaien of verwateren | Andy Goldsworthy

Tiny Beunk
Beste Monique, dat is toch juist de essentie?
Monique
Richard Long is al een tijdje weg uit De Pont, dus die verwijzing is niet helemaal top... Groet
laat een reactie achter

Uw beoordeling