BLOG

Reis langs de vijf elementen | Reisdagboek Japan

Door Nicole Ex | februari, 2020

Nicole Ex reisde naar de Setouchi-eilanden, ‘de meest hoopvolle plek op aarde’. Een plek waar kunst en natuur één zijn. Een reisdagboek langs de vijf elementen. 

Dag 1

In de rij voor de douane heeft de fotograaf een primeur voor me in petto: ‘Weet je hoe oud een mossel wordt?’
‘Nee,’ zeg ik.
‘Vierhonderd jaar. En weet je hoe oud een spons? Meer dan 1500 jaar. Kun je je voorstellen dat je van die matige Rituals douchegel op iets middeleeuws spuit? Zo’n spons kan de val van het Romeinse Rijk mee hebben gemaakt of met een beetje geluk Jezus hebben gekend.’
De man voor ons in de rij keert zich verbouwereerd om, maar dan moet de klap op de vuurpijl nog komen.
‘Weet je hoe oud een kwal wordt?’
‘2500 jaar,’ schat ik.
‘Mis. Een kwal kan zichzelf blijven verjongen. Hij breekt oude cellen af en maakt nieuwe aan. Een kwal is dus een soort van onsterfelijk. Dat geloof je toch niet?’
‘Dat moet ik inderdaad even verwerken,’ zeg ik, terwijl we zij aan zij voor een douanebeambte staan, die ons met een knikje toestemming geeft het land te verlaten. Mijn houding tot de dood was tot nu toe simpel. Er is geen ontkomen aan. Iedereen en alles moet eraan geloven, want zo is de natuur. Maar als die natuur aan voorkeursbehandelingen blijkt te doen en uitgerekend kwallen het eeuwige leven schenkt, dan vind ik een mensenleven van gemiddeld 75 jaar plotseling behoorlijk karig.
‘Zullen we in Japan naar het aquarium gaan?’, opper ik.
‘Nog niet vertrokken of ze wijkt al van de plannen af,’ lacht ze, terwijl we naar de gate lopen voor een elf durende vlucht naar Osaka.
‘Weet je hoe strak dat reisschema is dat in onze tas zit?’

We reizen in dertien dagen van hotel naar guest house en van family home naar temple stay, en zullen de Shinkansen, ferry, bus, metro en kabelbaan nemen, en kilometers lopen om een indruk van Japan te krijgen met de Setouchi-eilanden als hoogtepunt, want in het zomernummer van See All This tipte nomadisch fotograaf Iwan Baan deze kunsteilanden als zijn nummer één bestemming. We sluiten af met een driedaagse pelgrimage. We verbinden kunst aan natuur en laten ons verleiden door de aarde, het water, de wind, het vuur én de ruimte – de vijf fundamentele elementen uit de Japanse cultuur. 

Lees het hele reisdagboek in See All This #16.

Teshima Art Museum, Teshima (foto: Anke Riesenkamp)

 

Ritsurin Garden, Takamatsu (foto: Anke Riesenkamp)

 

Naoshima (foto: Anke Riesenkamp)

 

Yayoi Kusama, Yellow Pumpkin, Naoshima (foto: Anke Riesenkamp)

 

Slofjes in het klooster van Koyasan (foto: Anke Riesenkamp)

 

Art House Project, Naoshima (foto: Anke Riesenkamp)

 

Cederbos Kumano Kudo (foto: Anke Riesenkamp)

Noguchi Museum, Takamatsu (foto: Anke Riesenkamp)

 

Begraafplaats Koyasan (foto: Anke Riesenkamp)

 

Setozee (foto: Anke Riesenkamp)

Reacties op Reis langs de vijf elementen | Reisdagboek Japan

jenneke van Doorn
Beste mensen, er staat een reis voor 2022 aangekondigd naar Japan. Ik ben geïnteresseerd maar waar kan ik info vinden? Vriendelijke groet
See All This
Hi Jenneke, dank voor je interesse! ALs je een mailtje stuurt naar [email protected] dan pakken we het daar verder op.
Hans Brinkman
wil meteen mijn koffer inpakken (met mijn camera) voor een reis naar Japan!
Otto Visser
Heel leuk om het artikel in VK magazine van zaterdag 15 februari te lezen. Voor ons een feest der herkenning: Naoshima, Hotel Green Plaza op Shodoshima, de Ritsurin tuin in Takamatsu.
In 2015 tijdens onze tweede trip naar Japan zijn we daar en o.a ook in Kurashiki en Onomichi geweest. Vanuit die laatste plek een deel van Shimanami Kaido route gefietst.
Te veel indrukken om hier te vermelden, maar voor ons was het verblijf op Shodoshima toch wel het hoogtepunt. Elke avond een copieus maal in Green Plaza, een hilarisch welkomsritueel op vrijdagavond voor een groep uit Tokio die even een weekend op stap waren om van de onsen te genieten en een zeer behulpzame hotelmanager die zich opwierp als onze persoonlijke gids.
Al na de eerste keer Japan waren we 'hooked' en als alles meezit volgen er nog vele reizen naar dit fascinerende land. Nu nog even een exemplaar van het seeallthis magazine zien te bemachtigen.
laat een reactie achter

Uw beoordeling