BLOG

Pretty Brilliant | Sarah Sze

Door Sarah Knigge | januari, 2021

Elk week lichten we een van de ‘379 pretty brilliant women in the arts’ van ons jubileumnummer uit. Deze week: Sarah Sze, die ons met haar duizelingwekkende constellaties van objecten, alledaagse materialen en beelden, een fysieke indruk geeft van de digitale wereld.

‘Art is a timekeeper; it endows breath into materials. It is a traveling message between humans across centuries’

 

— Sarah Sze (1969), kunstenaar

 

Sarah Sze, Centrifuge, 2017

Nadat haar oudtante was overleden, kreeg Sarah Sze een uitnodiging haar condoleance over te brengen door een kaarsje te branden via een speciale website. Hoe complex is het, het menselijk leven te herdenken in een virtuele ruimte, dacht ze. ‘Wat gaat er verloren wanneer je het strijken van de lucifer niet hoort; wanneer je geen rook ziet noch de smeltende druppels kaarsvet.’

Haar werken (ook te zien in See All This #20) zijn duizelingwekkende constellaties van objecten, alledaagse materialen en beelden, waarmee Sze ons een fysieke indruk geeft van die digitale wereld — als een ‘geëxplodeerde iPhone’, zo omschreef schrijver Zadie Smith de installatie Centrifuge (2017) van haar vriendin eens. Een wereld die wordt bepaald door een oneindige stroom aan beelden en informatie. Hoe verwerken we die? Wat blijft ons bij? Hoe werkt ons geheugen, onze verbeelding? Vragen die rijzen wanneer je Sze’s universum betreedt.

Zaalopname van Sarah Sze’s Surround Sound (After Studio), 2019, Tanya Bonakdar Gallery, New York, 2019.

Sze studeerde architectuur en schilderkunst, maar beeldhouwkunst gaf haar de vrijheid om de grenzen tussen deze kunstvormen te vervagen; zo maakt ze collage-schilderijen, sculptuur-films, schilderijen-in-schilderijen en kinetische installaties. Het zijn werken die ze vaak naast elkaar exposeert en waaraan ze in de tentoonstellingsruimte nog werkt, waardoor het voelt alsof je je in haar studio waant.

Sarah Sze’s werk is tot en met 25 april 2021 tentoongesteld in Fondation Cartier in Parijs. Voor deze gelegenheid maakte ze Twice Twilight en Tracing Fallen Sky, twee nieuwe werken waarvoor ze zich liet inspireren door het planetarium en de pendulum — eeuwenoude instrumenten waarmee de kosmos in kaart gebracht kan worden — vanuit haar aanhoudende fascinatie voor wetenschappelijke modellen voor het meten van tijd en ruimte, en het kunnen verklaren van de natuurlijke wereld.

Sarah Sze, Night into Day, 2020, Fondation Cartier, Parijs

Fondation Cartier is momenteel gesloten, maar online kun je een deel van de tentoonstelling bekijken.
Zie hier Sarah Sze’s Night Into Day >Lees meer ove Sarah Sze in het jubileumnummer van See All This.
Bestel het nummer in onze shop.  Klik hier >

 

Schrijf je in voor de gratis kunstbrief voor meer verhalen over briljante kunstenaars.
Kik hier >

 

Reacties op Pretty Brilliant | Sarah Sze

laat een reactie achter

Uw beoordeling