BLOG

Pretty Brilliant | Anna Maria Maiolino

Door Redactie See All This | februari, 2021

Elk week lichten we een van de ‘379 pretty brilliant women in the arts’ van ons jubileumnummer uit. Deze week: Anna Maria Maiolino, die al meer dan vijf decennia werkt aan een oeuvre waarin  haar persoonlijke geschiedenis — als kunstenaar, migrant en moeder de leidraad vormen.

‘As an artist, you modify things. Objects, materials. But art is working on you at the same time—you are transformed in the artistic process. As an individual, I have been seeking that transformation my whole life.’

— Anna Maria Maiolino (1942)

Anna Maria Maiolino, Por um Fio (By a Thread) (de kunstenaar tussen haar oma en haar dochter)

Anna Maria Maiolino (1942) wordt geboren in Scalea, Calabria. Om aan de hongersnood en armoede van het naoorlogse Zuid-Italië te ontsnappen, emigreert ze in 1954 met haar familie naar Venezuela, en vervolgens op achttienjarige leeftijd naar Brazilië.

In de jaren zestig, wanneer ze in Rio de Janeiro woont, begint Maiolino met het maken van houtsnedes. De moeilijkheden die ze ervaart als migrant die de taal niet spreekt – nog steeds gehecht aan het land dat niet meer het hare is, en altijd het gevoel dat ze niet op haar plaats is – drukt ze uit in haar werk, waarin ze voedsel aan taal en taal aan voedsel verbindt. De bitterzoete herinneringen aan haar jeugd.

Studio Anna Maria Maiolino

Maiolino werkt in veel verschillende media en disciplines: tekeningen, prenten, poëzie, film, performance, installaties en beeldhouwkunst, waarin ze steeds weer de relatie tot de ander verkent. Haar vroege experimentele werk uit de jaren zestig, gemaakt in een tijd van politieke onrust en een repressief militair regime, brengen haar in verband met belangrijke stromingen van de Braziliaanse kunstgeschiedenis van de ‘New Figuration’ en ‘New Brazilian Objectivity’.

Sinds het begin van de jaren tachtig werkt Maiolino met kneedbare materialen die, door ze aan te raken, de afdruk achterlaten van onbewuste handelingen, dagelijkse rituelen in huis en zintuiglijke uitdrukkingen. De eigenschappen van de materialen en het proces vormen haar nieuwe taal.

 Lees meer over Anna Maria Maiolino in het jubileumnummer van See All This met 379 ‘pretty brilliant women in the arts’. Bestel het nummer in onze shop.  Klik hier >

Schrijf je in voor de gratis kunstbrief voor meer verhalen over briljante kunstenaars. Kik hier >

 

 

 

Reacties op Pretty Brilliant | Anna Maria Maiolino

laat een reactie achter

Uw beoordeling