BLOG

Prettig van je pad | Zomereditorial

Door Nicole Ex | juni, 2019

Elke dag reisde ik dieper af naar een eenzaam schimmenrijk en werd ik zieker in plaats van beter. Tot op het punt dat ik zei ‘bel 112’ en ik me overgaf aan het idee dat de sirenen voor mij door stad zouden gieren. Zover kwam het niet, want zo lang ik aanspreekbaar was kon ik op eigen gelegenheid de Eerste Hulp halen. 

Na de crisis verdween de pijn, maar bleven de doorwaakte nachten. Ik sliep al langer slecht. Wie niet slaapt, moet het slaapproces doorgronden, vond mijn familie, en dus kreeg ik de bestseller Why We Sleep van Matthew Walker uit 2017 op bed. Een genadeloos boek voor wie niet slapen kan. En dat blijken er miljoenen te zijn in de westerse wereld, waar we ons biologische ritme hebben verstoord door centrale verwarming, kunst- en blauw licht, de zomertijd, en slechte leef- en eetgewoonten. Acht uur slapen móet, is Walkers overtuiging na twintig jaar hersenonderzoek. De gevolgen van minder zijn kolossaal: stress, kanker, Alzheimer.

Nee, blij werd ik er niet van. Maar nu ik het nulpunt had bereikt en mat in bed lag, stond ik open voor verandering. Ik stelde me mijn leven voor als een berg legostenen, waaruit ik met een beperkt aantal een flexibel, autarkisch huisje zou bouwen. De overgebleven legoblokjes zo ik dumpen. En dus heb ik mezelf onderworpen aan een ascetisch regime zonder alcohol, suiker en koffie (vooruit, eentje dan in de ochtend), en zonder computer en fel kunstlicht ’s avonds. Tegelijkertijd heb ik nieuwe eisen gesteld aan mijn ecologische voetafdruk. Ik durf het bij na nog niet te schrijven, maar ik slaap!

Voor reizen hoef je niet naar het buitenland. Reizen is het onderbreken van een routine, waardoor je opnieuw en bewust naar iets kijkt. Een nieuwe zomerliefde is een reis, kij ken naar een spelend kind, of zelfs bladeren in dit nummer. In de Veldgids hebben we negen pioniers gevraagd over hun (geboorte)streek na te denken en tips te geven – Nederland als een groot gesamtkunstwerk. En met de nomadische fotograaf Iwan Baan kijken we in Over de grens door zijn ogen naar de wereld. Verder reflecteren David Frye en John Lanchester op grenzen en het toenemende aantal muren. Lees eerst Iris Hannema en haar onvergetelijke tips voor een lange zomer thuis. En vooral: slaap.

– Nicole Ex, founding editor


Dit is het editorial van het nieuwe zomernummer van See All This kunstmagazine. Bestel ‘m hier.
Of word Vriend (abonnee) en betaal geen verzendkosten.

See All This kunstmagazine #14, zomer 2019

Reacties op Prettig van je pad | Zomereditorial

laat een reactie achter

Uw beoordeling