BLOG

PAN 2017 | Highlights + Win kaarten!

Door Redactie See All This | november, 2017

De PAN Amsterdam brengt kunstwerken samen uit alle tijden en van alle disciplines: van antieke klokken tot etnografica, en van Japanse prenten tot hedendaagse fotografie. Van 19 t/m 26 november vindt in de RAI in Amsterdam de 31e editie plaats van de PAN, een van de grootste beurzen voor kunst, antiek en design in Nederland. Wij zetten alvast een aantal highlights van deze editie op een rij. En: scroll naar beneden om meer te lezen over de winactie! 


Entree

Bij binnenkomst valt je oog meteen op een zilverkleurige, 3 meter hoge, voorovergebogen mensfiguur. Deze sculptuur Big Psycho 8 (2010) van Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm is onderdeel van zijn serie One Minute Sculptures en behoort tot de collectie van museum Voorlinden. Op verzoek van Wurm nemen zijn vrijwilligers voor een minuut een bepaalde houding aan, die door Wurm is bedacht. Vaak gaat het om een vrij absurde houding die in relatie staat tot een alledaags object. Deze houding legt Wurm vast met foto’s, video’s en tekeningen.

De contouren van Big Psycho 8, verraden dat we naar een voorovergebogen lichaam kijken, al laten de ledematen zich niet meteen te onderscheiden. Totdat duidelijk wordt dat Wurms instructie in dit geval ging om het aantrekken van een joggingbroek, met het onderlichaam in de ene broekspijp, en het bovenlichaam in de andere.

Hotel Panorama

Voor het eerst in de geschiedenis van de PAN, vindt er tentoonstelling plaats op de beursvloer. In ‘Hotel Panorama’, een ruimte ontworpen door Koen Steger en Neal Groot (die je misschien kent van het decor dat zij maakten voor het afgelopen seizoen van Zomergasten), is een selectie te zien van 75 objecten van PAN-handelaren, samengesteld door Piet de Jonge, voorzitter van de keuringscommissie Beeldende Kunst na 1945. Hotel Panorama doet denken aan een lobby van een chic hotel – de film The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson was een inspiratiebron voor De Jonge – waarvan de eigenaar een verzamelaar is van de mooiste objecten van de 16e eeuw tot nu.

Jimmy Nelson

Britse fotograaf Jimmy Nelson reist sinds 2010 de hele wereld over en fotografeert inheemse volkeren. Zo bezocht hij de Kazachen, een gemeenschap in Mongolië, waar de adelaar in het middelpunt staat van het bestaan. Op dit soort plekken ontdekte hij welke andere opvattingen er zijn over rijkdom en verbondenheid met de natuur. Tegelijkertijd zag hij dat, dankzij de globaliseren, het steeds lastiger wordt de culturele diversiteit overeind te houden.

Tijdens de PAN kunnen bezoekers door middel van een Virtual Reality-installatie deelnemen aan een reis naar plekken die Nelson heeft bezocht, naar de meest onvoorstelbare locaties.

PAN-Podium

Er is een programma samengesteld met inspirerende, interactieve presentaties over kunst en de kunstmarkt, met onder andere:

  • Sieraden, edelstenen en uurwerken: demonstraties van studenten goudsmeden en uurwerkmakers, lezingen over edelsteenkunde en uurwerken, presentatie van meesterstukken van de studenten.
  • Rijksmuseum: conservator 18e- en 19e-eeuwse schilderkunst Jenny Reynaerts geeft een lezing over Matthijs Maris en conservator in opleiding Jochem van Eijsden over Johan Maelwael.
  • Museum de Fundatie toont haar nieuwste aanwinsten: het videowerk Ozon van Elise van der Linden, en het schilderij Gewitterfront van Neo Rauch, de kunstenaar die vanaf januari 2018 een grote tentoonstelling krijgt in het museum. Directeur Ralph Keuning geeft twee keer (woensdag 22 en donderdag 23 november) een FundatieTalk over het museum, de collectie, tentoonstellingen en toekomstplannen.

See All This op de PAN

Kom langs bij onze stand (P2) naast de entree! Speciaal voor nieuwe Vrienden hebben we een exclusief cadeau dat we tijdens de PAN weggeven.

In totaal zijn er deelnemers van 110 galeries op de PAN. Ook een aantal van onze partners zijn aanwezig, waaronder: Galerie Bart, Amsterdam/Nijmegen; Galerie Dom’Arte, Rucphen; Flatland Gallery, Amsterdam; Kahmann Gallery, Amsterdam; Galerie Rob Koudijs, Amsterdam en Livingstone Gallery, Amsterdam.

Win kaarten!

We geven 5x twee kaarten weg voor de PAN! Laat hieronder een reactie achter als je kans wil maken op twee kaarten. Maandag 20 november maken we de winnaars bekend.


PAN Amsterdam

19 t/m 26 november

RAI Amsterdam

 

Reacties op PAN 2017 | Highlights + Win kaarten!

Walter
Fan van Sven!

Plan woensdag 22e naar Adam Pan te komen
iNgeborgh van Lonkhuyzen
Als vrijwillige museummedewerker zou dit kunstuitje een ware luxe zijn!
See All This
Bedankt voor alle enthousiaste reacties! De winnaars hebben een email ontvangen.
laat een reactie achter

Uw beoordeling