BLOG

Niki de Saint Phalle – ‘Jij klootzak!’

Door Redactie See All This | september, 2019
‘Voor het eerst is de hele brief te lezen die kunstenares Niki de Saint Phalle schreef aan haar kleindochter Bloum, in het tijdschrift See All This. De inhoud is tragisch, De Saint Phalle schrijft over haar ongelukkige jeugd en het seksueel misbruik door haar vader,’ schrijft de Volkskrant vandaag.

Niets is wat het lijkt

Niki de Saint Phalle maakte Nana’s, vrolijke, voluptueuze vrouwfiguren die dansen en springen — in het wild en in de collecties van talloze musea. Ze was fotomodel en kunstenaar, getrouwd met Jean Tinguely. ‘Niki was magnetisch, energiek, verleidelijk en prachtig’, vertelt fotograaf Laurent Condominas in See All This.
Achter dat beeld gaat zoveel meer schuil, zo ontdekten we tijdens het maken van het herfstnummer, dat vandaag verschijnt. Want haar kleurrijke bestaan kende een schaduwzijde, een duister geheim dat haar haar hele leven achtervolgde, tot ze niet meer kon — hoe lang kun je schieten op een schilderij?
In 1992 schreef ze een brief aan haar kleindochter Bloum. Het is een onthutsend verslag van een intens leven, een #MeToo avant la lettre. Een brief die onze blik op haar werk radicaal veranderde, en die vandaag voor het eerst te lezen is in See All This magazine.

De Volkskrant

Rutger Pontzen schrijft erover in de Volkskrant van vandaag:”De kunstenares schreef de brief op haar 61ste verjaardag. Het relaas leest als een grote bekentenis, waaruit blijkt dat het in haar jeugd al misging vanaf dag één, kort na haar geboorte in 1930.”
Lees hier verder.

De hele, nooit eerder gepubliceerde brief lees je in See All This magazine #15. Bestel hier!
Foto: Laurent Condominas

Reacties op Niki de Saint Phalle – ‘Jij klootzak!’

laat een reactie achter

Uw beoordeling