BLOG

Nieuwe Jheronimus Bosch ontdekt

Door Nina Siegal | februari, 2016

Wetenschappers van het Bosch Research and Conservation Project hebben vanochtend in Den Bosch bekend gemaakt dat ze een nieuwe Jheronimus Bosch hebben ontdekt in het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City (Missouri, Verenigde Staten). Het Bosch Research and Conservation Project bestaat uit een team van onderzoekers die de afgelopen zes jaar alle werken van Jheronimus Bosch over de hele wereld hebben bestudeerd.

Het ontdekte werk, ‘De verzoeking van de heilige Antonius’, is een klein fragment uit een groter paneel, dat vermoedelijk een onderdeel was van een verloren gegane triptiek. Het stamt uit de periode 1500 – 1510 en werd tot nu toe toegeschreven aan een leerling of navolger van Bosch. Het stond opgeslagen in het depot van het Nelson-Atkins Museum of Art en was de afgelopen tien jaar maar een paar keer te zien in een tentoonstelling.

'De verzoeking van de heilige Antonius' van Jheronimus Bosch, gefotografeerd tijdens de persconferentie in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

‘De verzoeking van de heilige Antonius’ van Jheronimus Bosch, gefotografeerd tijdens de persconferentie in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

“Dit is iets wat maar zelden gebeurt en ik ben de lucky guy“, zegt Julián Zugazagoitia, directeur van het Nelson-Atkins Museum of Art. Het werk werd in 1935 gekocht van een kunsthandelaar in New York. “Dit plaatst ons museum plots in een heel ander licht, als een van de zeer weinige Amerikaanse musea die een Bosch bezitten.” In totaal zijn er nu vijf Amerikaanse musea met een werk van Bosch in de collectie.

Retrospectief

De ontdekking werd vanmorgen bekend gemaakt in het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar binnenkort een tentoonstelling opent met 20 schilderijen en 19 tekeningen van Bosch – het grootste retrospectief van het werk van Bosch ooit. De tentoonstelling opent voor het publiek op 13 februari en duurt tot 8 mei. Het ‘nieuwe’ werk van Bosch zal in deze tentoonstelling te zien zijn.

Reacties op Nieuwe Jheronimus Bosch ontdekt

laat een reactie achter

Uw beoordeling