BLOG

Muzenkoppels #3 | Lee Krasner & Jackson Pollock

Door Daan Heerma van Voss | juni, 2020

In aanloop naar het verschijnen van het grote ‘Zomer van de Liefde‘-nummer van See All This, delen we elke dag een klassiek muzenpaar. Vandaag: de schilders Lee Krasner & Jackson Pollock.

‘Het was een natuurkracht,’ zei Lee Krasner over het moment dat ze voor het eerst werk van Jackson Pollock zag, het doek Birth, waarop verwrongen, Native American-achtige figuren met elkaar lijken te worstelen om bestaansrecht. Ze zocht hem op, drie jaar later trouwden ze, in een kerk met twee getuigen. Een jaar later, in 1946, verhuisden ze naar Long Island. Wat volgde was een gezamenlijk leven met twee getuigen; zij werkte in huis, Pollock in de schuur. Als ze niet werkten, kookten ze, onderhielden ze de tuin, ontvingen ze vrienden.

Lee Krasner en Jackson Pollock

Strubbelingen

Maar het liefdesverhaal tussen Krasner en Pollock kende van meet af aan strubbelingen. Omdat Krasner ook abstract en expressionistisch schilderde, nu juist de stijl waarvoor Pollock zo geroemd werd, was het ingewikkeld voor haar om zich te onderscheiden. Niet dat haar werk onderdeed voor dat van haar man, maar in de jaren veertig en vijftig werd het werk van vrouwelijke kunstenaars minder serieus genomen dan dat van mannen, zo bleek maar weer in 1949, toen ze haar fraaie hiërogliefachtige serie Little Image Paintings presenteerde (tijdens een groepstentoonstelling ‘Artists: Man and Wife’). Critici maakten er gehakt van. Kunstcritica Gretchen T. Munson: ‘Bij sommige van deze vrouwen bestaat de neiging om de stijl van hun echtgenoot ‘een beetje op te ruimen’. Lee Krasner (Mrs. Jackson Pollock) neemt de kleuren en lakken van haar man en verandert zijn onbeteugelde, energieke lijnen in keurige vierkantjes en driehoekjes.’

Lee Krasner, Shattered Color, 1947, Guild Hall Museum

Bevrijd

Het beeld ontstond dat Krasner het geniale werk van haar man beteugelde en domesticeerde, iets wat gezien de waarde van haar werk een gotspe mag heten. Maar ook binnen het huwelijk ontstonden scheuren. Pollock pakte de fles op en zette hem niet meer neer. In 1956 kwam hij om het leven bij een auto-ongeluk. Er was nog maar één getuige over. De jonge Krasner was een weduwe. Een weduwe die, ondanks haar gebroken hart, een wedergeboorte onderging. Haar werken werden heftiger, dynamischer, ze leek bevrijd, van een schaduw, misschien wel van een liefde. De veranderende tijdgeest deed de rest. Vanaf de jaren zestig en zeventig kreeg ze de erkenning die ze verdiende. Mrs. Jackson Pollock? Krasner was een natuurkracht gebleken.

Lee Krasner in haar studio, 1962, Archives of American Art, Smithsonian Institution

 


Mogen we nog van de muze houden? Lees hier.

Koop See All This magazine #18 ‘Zomer van de Liefde 2020’ hier.

 

 

Reacties op Muzenkoppels #3 | Lee Krasner & Jackson Pollock

laat een reactie achter

Uw beoordeling