BLOG

Mijn Bibliotheek – Gabriel Lester

Door Redactie See All This | oktober, 2017

Kunstenaar en filmmaker Gabriel Lester verzon als kind het liefst zijn eigen verhalen. Hij heeft een zwak voor romanpersonages die het door omstandigheden net niet redden. Voor de rubriek ‘Mijn Bibliotheek’ in See All This #7 vroeg Dirk-Jan Arensman hem naar zijn favoriete boeken.

Wat zijn je vroegste leesherinneringen?

‘Mijn vader, een in New York geboren Amerikaan die vier jaar voor mijn geboorte naar Nederland kwam, las me altijd in het Engels voor. Typisch Amerikaanse kinderboeken meestal, zoals de avonturen van Tom Sawyer en Huckleberry Finn, The Hardy Boys en David Crockett. Het eerste boek dat ik zelf las was Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman, ergens tussen mijn zesde en achtste, want ik herinner me nog in welke jongenskamer ik dat deed. Verder staat vooral de kaft me bij. En die spijkerbroek, die me als object enorm fascineerde.’

 

Afbeeldingsresultaat voor thea beckman kruistocht in spijkerbroek

Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek

Afbeeldingsresultaat voor huckleberry finn

Mark Twain, Adventures of Huckleberry Finn

Afbeeldingsresultaat voor agape agape william gaddis

William Gaddis, Agape Agape

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een van de schrijvers die ik voor mijn lijst las was Belcampo, die ik via mijn Brusselse grootvader had ontmoet. Mijn grootouders  zijn in 1944 vanuit Amsterdam naar België gevlucht voor de nazi’s, en mijn grootvader, een kunstverzamelaar en intellectueel, was goed bevriend met de heer Belcampo, die destijds studentenarts in Groningen was. Ik weet nog dat ik als klein kind bij hem thuis kwam, in een huis aan de singel volgepakt met kranten en boeken. Het had iets heel spannends dat je zo’n man kende, en dan boeken van hem kon lezen.

Welk boek raad je andere mensen al jaren aan? 

‘Ik heb veel gedaan met hiphop en geïmproviseerde poëzie. Jarenlang heb ik gefreestyled, onder andere in het Bimhuis, waarbji je op een soort stream-of-consciousness-achtige manier met taal omgaat. Diezelfde cadans vind je terug in Agapé Agape van William Gaddis. Daarin vertelt een man op zijn sterfbed over zijn leven waarbij je als lezer in een soort maalstroom terecht komt. Het voelt bijna alsof je poëzie lezend in een lawine van een berg tuimelt.’

 

Het hele interview lees je in See All This #7.

De tentoonstelling The Return of Lester’s Loop in Groninger Museum is nog te zien t/m 29 oktober 2017.

Omslagfoto: Sven Signe den Hartogh

Reacties op Mijn Bibliotheek – Gabriel Lester

laat een reactie achter

Uw beoordeling