BLOG

Met Dalí in de keuken

Door Laurens Collee | januari, 2017

Salvador Dalí stelde in 1973 een kookboek samen met de recepten die hij samen met zijn vrouw Gala had verzameld. Natuurlijk zitten daar gerechten bij met afrodisiacum, zoals je bij Dalí zou verwachten, en let de meester niet op een calorietje meer of minder.

‘We hopen hier niet alleen de kwintessens van de gastronomie te presenteren, getekend door de grootste meester van vandaag, maar ook en vooral een essentiële dalínesque creatie.’

Dat schrijft Pierre Roumeguère, de psychotherapeut van Salvador Dalí, in de inleiding van het kookboek Les dîners de Gala, dat in 1973 verscheen bij de Franse uitgever Felicie met de recepten die Dalí en zijn echtgenote en muze Gala hadden verzameld voor de extravagante diners die zij samen organiseerden. Het boek telt meer dan 300 pagina’s en 136 recepten. Natuurlijk zitten daar gerechten bij met afrodisiacum, zoals je bij Dalí zou verwachten, zijn de recepten uitbundig, grotesk en genotzuchtig, en let de meester niet op een calorietje meer of minder. Zo schrijft hij in een disclaimer: ‘Wij willen graag duidelijk vermelden dat Les dîners de Gala, met zijn recepten en illustraties, puur is toegewijd aan de geneugten van de smaak. Hier vind je geen recepten volgens een bepaald dieet. We negeren bewust de grafieken en tabellen waarin chemie de plaats van gastronomie inneemt. En als je een calorieën-teller bent, die het genot van eten verandert in straf, leg dit boek dan vooral weg: het is dan te levendig, te agressief en veel te impertinent voor je.’

Het kookboek, dat is vertaald in onder andere Engels en Duits, is zo surrealistisch als je zou verwachten van Dalí. De recepten zijn ingedeeld in hoofdstukken met titels als ‘Kannibalisme van de herfst’, ‘Ik eet Gala’ (Gala is de naam van de vrouw van Dalí), ‘Gesodomiseerde tussenmaaltijden’ en ‘Monarchaal vlees’. De introductie van dat laatste hoofdstuk beschrijft een lugubere instructie om een jonge gans levend te plukken, in brand te steken en op te eten, ‘zodat men een levend gebraden gans kan zien’. Bij ieder hoofdstuk maakte Dalí een prachtig schilderij en door het hele boek staan absurde tekeningen. Van sommige recepten staan foto’s afgedrukt. De tekeningen op de pagina’s die ieder hoofdstuk inleiden zijn, hoe toepasselijk, details uit Tuin der lusten van Jeroen Bosch.

Schilderij bij het hoofdstuk ‘Gesodomiseerde gerechten’: ‘Wandel tussen het fossiele vlees van de Diplodocus. Het is niet toegestaan de rotsen op te eten.’

Geniet hier van een paar recepten uit het boek: een toren van rivierkreeftjes en een Casanova-cocktail uit het hoofdstuk  ‘lustopwekkende recepten’. Volgens Dalí is het drankje geschikt ‘als omstandigheden als overwerk, uitputting, of eenvoudig een teveel aan soberheid roepen om een hartversterkertje’. Een ander voordeel van dit pep-brouwsel is volgens hem ‘dat je geen zuur gezicht hoeft te trekken zoals bij in het innemen van andere medicijnen’.

Casanova-cocktail

Ingrediënten:

1 theelepel gemberpoeder

snufje cayennepeper

1 eetlepel bitter (Campari)

4 eetlepels brandewijn

2 eetlepels oude cognac (Vieille Cure)

sap van 1 sinaasappel

Meng de gember en cayennepeper op de bodem van het glas. Giet de Campari erbij, en vervolgens de brandewijn en cognac. Zet het glas dertig minuten in de koelkast. Voeg ten slotte de sinaasappelsap toe en geniet!

Toren van rivierkreeftjes met kruiden

Nadat de chef van het Parijse sterrenrestaurant La Tour D’Argent ons dit recept had gegeven, besloot hij dat de ingrediënten geheim moesten blijven. Toch publiceren we dit recept in dit boek, alleen al vanwege het leesplezier.

Voor dit gerecht heb je rivierkreeftjes nodig van circa 55 gram per stuk. Maak de volgende ingrediënten klaar voor een bouillon: fumet (rijkelijk geparfumeerde bouillon) van vis, consommé (lichte, heldere geschoonde visbouillon, witte wijn, vermouth, cognac, zout, peper, suiker en dille. Pocheer de rivierkreeft 20 minuten in deze bouillon. Laat de kreeftjes 24 uur afkoelen en arrangeer ze in de vorm van een toren. Garneer met peterselie. Zeef de bouillon en serveer die in kommetjes bij de kreeft.

Les dîners de Gala, het kookboek van Salvador Dalí, verscheen in 1973. Er zijn slechts zo’n 400 exemplaren bewaard gebleven, die doorgaans voor honderden euro’s verkocht worden. Taschen bracht dit najaar, na 43 jaar, een nieuwe editie uit van het kookboek.

In het kader van de tentoonstelling Gek van surrealisme (11 februari  t/m 28 mei 2017), waar onder andere werk van  Dalí te zien is, organiseert Museum Boijmans van Beuningen een diner met menu’s die gebaseerd zijn op de surrealistische recepten van Dalí.

Afbeelding bij het hoofdstuk ‘Het kannibalisme van de herfst’, een verwijzing naar Dalí’s schilderij Cannibalisme d’automne (1936)

Reacties op Met Dalí in de keuken

carla de Winter
waar kan ik dit kookboek kopen
laat een reactie achter

Uw beoordeling