BLOG

Kunstboeken om te geven

Door Redactie See All This | november, 2016

De feestdagen komen eraan, en daarmee ook de immer lastige zoektocht naar cadeautjes. Boeken zijn altijd een goed idee, maar welke titel kun je iemand met een goede smaak probleemloos cadeau doen? See All This vroeg het simpelweg aan een paar museumdirecteuren. Zes goede boekentips vind je op deze pagina.

Voor het vierde nummer van See All This magazine vroeg See All This een aantal museumdirecteuren naar het beste van 2016. De beste expositie, de leukste titel van een kunstwerk, het best verkochte item in de museumwinkel, het meest frappante dat een kunstenaar zich dit jaar heeft laten ontvallen… en ook hét kunstboek van 2016 dat iedereen in zijn kast behoort te hebben. De antwoorden op al die vragen vind je in See All This #4, dat op 16 december verschijnt. (Abonneer je snel, voor slechts 40 euro, en ontvang het nummer als eerste!)

De beste kunstboeken

Zes getipte kunstboeken vermelden we hier alvast; op tijd voor Sinterklaas.

boekentips 2016

Altijd leuk om te geven, ook aan de niet zo fervente lezer, is een boek waar je gewoon een beetje doorheen kunt bladeren. Art Is The Highest Form Of Hope & Other Quotes By Artists bijvoorbeeld. Een uitgave van Phaidon vol citaten van (vaak beroemde) kunstenaars. Wie zich nog niet zo thuisvoelt in de wereld van de kunsten, maar er wel graag in binnentreedt, is misschien ook gebaat bij Zout in de wond van Jurriaan Benschop. Een boek met daarin 15 ontmoetingen met kunstenaars in Europa. Hoe werken ze? Wat zegt hun werk over deze tijd? Wat is hun visie op kunst? Benschop beschrijft de ontmoetingen zonder jargon of dikdoenerij. Fotoboeken zijn een prachtig cadeau om te geven; of je de fotograaf of het gefotografeerde nu kent of niet: een goede foto kan iedereen raken. Onze museumdirecteuren kwamen met twee tips: Imperial Courts van Dana Lixenberg en If This Is True… van Robin de Puy (onlangs uitgeroepen tot Fotograaf des Vaderlands). Ook een boek vol beeld, maar dan getekend, is de graphic novel De tuin van Daubigny. Een prachtig getekend verhaal over Charles-François Daubigny – een schilder die wellicht niet veel mensen kennen. Maar één man kende hem wel, en dat was Vincent van Gogh. Voor hem was Daubigny een groot voorbeeld, en hij droeg dan ook een schilderij aan hem op; De tuin van Daubigny. Tot slot, museumdirecteuren zouden geen museumdirecteuren zijn als ze het niet ook een beetje moeilijk zouden maken. Daarom ook een tip over een Duitstalig boek, over een pittig onderwerp: Ungläubiges Staunen – Über das Christentum. Het boek won al grote prijzen en krijgt overal lof toegezwaaid. Misschien wel omdat de invalshoek er eentje is die zo veel mensen bezighoudt in deze tijd: dit boek beschrijft het Christendom gezien door de ogen van een moslim. Met een soms welhaast kinderlijke naïviteit kijkt Navid Kermani naar grote werken uit de Christelijke kunst, gemaakt door grootheden als Botticelli, Caravaggio en Rembrandt.

Win een boek

In See All This #4 lees je precies welke museumdirecteur welk boek heeft aangeraden. Tot die tijd maken we er even een spelletje van. De bovenstaande zes tips komen van deze zes museumdirecteuren: Nanda van den Berg (Huis Marseille), Lisette Pelsers (Kröller-Müller Museum), Andreas Blühm (Groninger Museum), Axel Rüger (Van Gogh Museum), Cathelijne Broers (Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk) en Beatrix Ruf (Stedelijk Museum Amsterdam). Bij sommige directeuren ligt het wellicht voor de hand wat hun tip was, bij anderen iets minder. Ben jij in staat om de zes boeken te linken aan zes directeuren? Mail ons vóór 1 december jouw lijstje met zes combinaties. De eerste drie die ons het correcte lijstje sturen, ontvangen elk één van de zes besproken boeken! We zijn benieuwd of iemand het goed raadt…

 

 

Reacties op Kunstboeken om te geven

Andre kes
Een uniek boek is Volendam in kunstenaarsogen.
Anja Bolluyt
Antwoord op de prijsvraag:
Kröller Müller - Zout in de wond
Huis Marseille - Imperial Courts
Groninger museum - Unglaubiges Staunen über das Christentum
Hermitage/Nieuwe kerk - If this is true
Stedelijk - Art is the highest Form..
Van Gogh - Tuin van Daubigny
Angelique Teubner
De musea en bijbehorende boeken zijn:
Van Goghmuseum :
Tuin van Daubigny
Groningermuseum:
Zout in de wond
Hermitage/De Nieuwe Kerk:Unglaubiges Staunen über das Christentum
Huis Marseille:
Dana Lixenberg
Stedelijk Museum:
Arts is THE Highest Form of Hope
Kröller-Müller Museum:
If this is True
laat een reactie achter

Uw beoordeling