De schouwburg bezoek je doorgaans voor een voorstelling: een toneelstuk, een musical, een optreden van een cabaretier. Het zal niet in je opkomen om er kunst te gaan bekijken. Toch is dat precies wat je kunt doen in het Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Komende zaterdag, 3 september, staan er tien topstukken uit het Gemeentemuseum op het toneel in De Grote Kunstshow. Maar dat is niet het enige moment waarop je kunst in de Koninklijke Schouwburg kunt zien. Een aantal bijzondere werken, waaronder een unieke wandschildering van Sol LeWitt, kun je voor of na iedere voorstelling bekijken.
De Haagse schouwburg heeft een kleine maar bijzondere kunstcollectie. In het gebouw hangen portretten van acteurs, regisseurs en andere creatieve geesten die een bijdrage leverden aan het Haags toneel. Zo hangt er een portret van de actrice Fie Carelsen, geschilderd door Isaac Israëls, en staat er een beeld van Paul Steenbergen van de hand van Charlotte van Pallandt. Willem Nijholt is gefotografeerd door Erwin Olaf, John Kraaijkamp door Koos Breukel en Gijs Scholten van Aschat is opmerkelijk neergezet door Bianca Pilet.
Ook bezit de Koninklijke Schouwburg een van de grootste ecoline wandschilderingen van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt. Hij ontwierp een wall drawing voor de centrale hal. Net zoals zijn andere werken is ook deze schildering uniek en speciaal voor deze locatie bedacht. WD #696, zoals de muurschildering heet, is meteen ook een bijzonder moment in de geschiedenis van de schouwburg. Het oorspronkelijke gebouw is nooit bedoeld als theater: het voorhuis was een 18e eeuws stadspaleisje, gebouwd door prins Karel Christiaan van Nassau-Weilburg. Aan het begin van de 19e eeuw deed het al geen dienst meer als paleis en werd er een theaterzaal achter gezet. Deze constructie zorgde twee eeuwen lang voor tal van bouwkundige en logistieke problemen. Meerdere keren werd de schouwburg verbouwd. In 1992 begon de eerste fase van een nieuwe reorganisatie en maakte Sol LeWitt de hal tot een theatrale publieksruimte. Zijn werk verbindt de beide gebouwen dusdanig dat de schouwburg nu wordt ervaren als één uitnodigend geheel.
Het kunstwerk van Sol LeWitt verbindt niet alleen het oude paleisje en de aangebouwde theaterzaal; het verbindt het klassieke schouwburggebouw ook met het straatbeeld van het Korte Voorhout. Het vernieuwde Ministerie van Financiën, links van de schouwburg, heeft een imposante entree van kunstenaar Jan van der Ploeg – die werkt in de trant van Sol LeWitt. En tegenover de schouwburg wacht de monumentale Amerikaanse ambassade van Marcel Breuer op een mogelijke bestemming als museum. Daarmee wordt ook dat gebouw weer transparant en toegankelijk, zoals Breuer ooit bedoelde.
LeWitt en Breuer, twee giganten van de moderne kunst, inspireren in een klassiek stukje Den Haag. Leuk om even bij stil te staan als je naar de Koninklijke Schouwburg wandelt, voor De Grote Kunstshow of een andere voorstelling.
Marlies van der Riet doet onderzoek naar de collectie van de Koninklijke Schouwburg en werkt momenteel aan een uitgebreider artikel over WD #696.
Reacties op Kunst kijken in de Koninklijke Schouwburg
vanavond het boek van Marike " gelezen" heel indrukwekkend wat ze allemaal gemaakt heeft...
Heel graag zou ik met mijn museumclub ( allemaal leuke mensen! :-) ) zondag 21 januari langs de kunst in de koninklijke schouwburg willen lopen terwijl jij er iets over vertelt..weet niet of dat om 11.00 zou kunnen!? Het is nog ver weg maar regeren is vooruitzien!! :-)
Kijk maar, ik hoor het wel.
Leuk om ook Bas weer te zien en te zien dat hij weer 7 jaar gelukkig is! Graag maak ik ook een keertje gebruik van zijn expertise!
Groetjes, Eveline