BLOG

Koken met O’Keeffe

Door Redactie See All This | december, 2019

Georgia O’Keeffe verhief eten tot een kunstvorm en liet zich inspireren door haar ruige omgeving en de rode bieten uit de moestuin van haar buurman. Lees hier haar recept voor Borscht, bietensoep.

Georgia O’Keeffe (1887-1986) koos de woestijn van New Mexico als achtergrond voor het tweede deel van haar grenzeloos creatieve leven. Ze kocht er Ghost Ranch, verbouwde de plek eigenzinnig, en liet zich er inspireren door de kleuren van de natuur. Kleur was alles voor O’Keeffe, ‘het mooiste op aarde en dat wat het leven de moeite waard maakt.’ Niet verwonderlijk dus dat tussen haar kookboeken een zelfgetypt recept voor Borscht (bietensoep) is teruggevonden.

Bieten, dieppurperrood nadat ze zijn gekookt, worden eenmaal tot Borscht gemaakt soep van een zinderend magenta. Een kleur die je ook tegenkomt in O’Keeffes olieverfschilderijen van landschappen en uitvergrote bloemen, zie bijvoorbeeld Music, Pink and Blue No. 2 (1918) of Red and Pink (1925). 

foto: Robyn Lea (links), Georgia O’Keeffe, Music, Pink and Blue No. 2, 1918, Whitney Museum of Art, New York

(foto: Robyn Lea)

Ingrediënten

  • 4 grote bieten
  • 3 liter water
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 citroenen
  • 3 eierdooiers
  • 4-5 eetlepels zure room
  • verse gehakte dille
  • versgemalen zwarte peper 

 

Bereiding

Snijd het loof van de bieten, was ze schoon onder de kraan, en kook ongeveer een uur in ruim water met wat zout en met het deksel op de pan. Schep ze, eenmaal gaar, in een vergiet om te laten afkoelen. De schil laat zich dan makkelijk verwijderen. Rasp ze vervolgens fijn. 

Warm in een pannetje een kwart van het kookwater op, schep de suiker erdoorheen en roer tot die is opgelost. Klop intussen de eierdooiers los, schenk het warme suikerwater er langzaam doorheen, roer de substantie glad en voeg het sap van twee citroenen toe. 

Pak een grote kom, giet het eiermengsel erin, de rest van het kookvocht, en voeg er de geraspte bieten en zure room aan toe. Roer zodat alles goed mengt. Breng op smaak met zout en peper. Warm serveren kan, maar ze hoort eigenlijk minimaal twee uur af te koelen in de ijskast. Garneer met wat verse dille, zure room en versgemalen peper. 

Tony Vaccaro, Georgia O’Keeffe with the Cheese, 1960

 

 


Zie het recept ook in See All This #9.

Recept en beelden afkomstig uit: Robyn Lea, Dinner with Georgia O’Keeffe: Recipes, Art & Landscape, Assouline (2017)

Reacties op Koken met O’Keeffe

laat een reactie achter

Uw beoordeling