BLOG

Koken met Mirka & Georges

Door Sarah Knigge | november, 2022

Legendarische feesten en buitengewoon eten: met de komst van Mirka en Georges Mora werd Melbourne een werelds en bohemien toevluchtsoord. Duik in de keuken met het revolutionaire koppel Mirka & Georges.

 

foto: Robyn Lea

 

Ze ontmoetten elkaar tijdens een potje pingpong en trouwden in Parijs in 1947. Het is het begin van het verhaal van een revolutionair koppel: Mirka Mora (1928-2018) en Georges Mora (1913-1992). Ver weg van tragische herinneringen aan de Holocaust, wilden ze een nieuw bestaan opbouwen. Maar waar? Kop of munt: Melbourne of Casablanca. Mirka won. 

Elke stad heeft een geheime geschiedenis, en Mirka voelde zich vooral aangetrokken tot die van Melbourne. ‘De romantiek van de stad is geweldig’, vertelde ze in een interview. ‘Ik had veel gelezen over Melbourne, daarom kwam ik hier naartoe… vanwege Antoine Fauchery.’ Deze Franse fotograaf en avonturier kwam halverwege de negentiende eeuw naar Australië, aangetrokken door de Victoriaanse goudkoorts. Na twee jaar zonder uitzicht op een fortuin, ging hij naar Melbourne en opende er een café met zijn laatste zestig pond.

Mirka en Georges traden in zijn voetsporen en openden vanaf de jaren vijftig verschillende restaurants in de stad. Ze transformeerden Melbourne tot een kosmopolitisch, culinair en bohemien toevluchtsoord voor iedereen die toe was aan traditionele Franse gerechten en joie de vivre. In hun bistro ontvingen ze beroemdheden onder wie Bob Dylan, Marlene Dietrich en Jean Shrimpton. 

Ondertussen bleef Mirka werken aan haar schilderijen, mozaïeken en poppen. Voor haar en Georges, die daarnaast galerist was, gingen eten, leven en kunst hand in hand. Mirka: ‘Om een kunstenaar te zijn, moet je een compleet mens zijn, nietwaar? Je moet op alle mogelijke manieren vervuld worden… anders is je brein leeg als een pannenkoek.’

 

 

Mirka en Georges in hun bistro met kunstenaar Murray Walker, ca. 1967

 

Mirka’s uiensoep

  2 liter runderbouillon
  2 el olijfolie
  120 gr boter
  6 uien, in ringen
  3 el bloem
  1/2 stokbrood, in plakjes, geroosterd
  Gruyère, geraspt
  peper en zout

Verwarm de runderbouillon. Zet ondertussen een pan op laag vuur, voeg de olijfolie en de uienringen toe en sauteer de uien tot ze goudbruin zijn. Strooi de bloem uit over de uien en bak het mengsel voor een paar minuten totdat de bloem lichtbruin is geworden. Voeg de hete bouillon toe aan het uienmengsel en laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Voeg zout en peper toe naar smaak.

Verwarm de oven voor. Verdeel de soep over ovenvaste kommen, en laat in het midden een stuk geroosterd brood drijven. Strooi er geraspte Gruyère over.

Zet de oven op grillstand en plaats de kommen in de oven totdat de kaas is gesmolten. Serveer direct.


Meer over Mirka en Georges Mora in See All This #27.
Bestel het nummer in onze shop >

 

Headerbeeld: Mirka Moras keuken. Foto: Robyn Lea

 

Reacties op Koken met Mirka & Georges

laat een reactie achter

Uw beoordeling