Keith Harings bestaan was even vluchtig als zijn legendarische krijttekeningen in de metro van New York. Hij stierf jong, op 32-jarige leeftijd. De stad was failliet, maar tussen de uitgewoonde slums in de getto’s broeide nieuwe kunst. ‘Het was groot, lawaaierig, druk en opwindend.’ Tate en BOZAR eren Haring met een groot retrospectief. We spraken met 4 figuren uit zijn legendarische vriendenkring.
Bijna dertig jaar na de dood van Keith Haring (1958-1990) houden Tate Liverpool en het Brusselse kunstencentrum Bozar een groot retrospectief van zijn oeuvre. In See All This #15 een New York Minute met vier figuren uit Harings legendarische vriendenkring van de jaren tachtig. Met de graffitikunstenaar Lady Pink (1964) die bevriend was met Keith Haring, en met fotograaf Harvey Stein (1941) die hem voor zijn lens kreeg. Met Diego Cortez (1946) die zijn agent werd, en met Chris Stein (1950) van de band Blondie, die Haring bij Andy Warhol thuis ontmoette.
Lady Pink: “Ik was zeventien of achttien toen ik Keith Haring ontmoette. We werden vrienden en exposeerden samen. Hij was geen graffitikunstenaar en zo noemden wij hem ook niet, buitenstaanders plakten dat label op hem. Nu noemt iedereen hem een street artist, maar dat label bestond toen niet. Ik heb Keith een keer uitgenodigd om mee te gaan op een metromissie. Alleen hij en ik, op een stille plek zodat hij zijn ding kon doen met een spuitbus op een trein, maar hij wilde niet.”
“Hij was er tevreden mee om zijn krijttekeningen te maken op de perrons van de ondergrondse. Hij had geen zin in die extra stap om echt gevaarlijk werk te doen, om de tunnel in te springen met aanstormende treinen, politieagenten en bad guys die je kunnen doden. Misschien vond hij het niet veilig genoeg om er eropuit te trekken met alleen een klein meisje. Wat hij deed bracht hem niet in de problemen. Als de politie hem aanhield, kwam hij ermee weg. Want hij was een witte jongen en zijn krijttekeningen kon je uitvegen.”
De tentoonstelling Keith Haring is t/m 20 november te zien in Tate Liverpool en is daarna te zien van 6 december t/m 20 april 2020 in BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten, Brussel. In de zomer van 2020 reist de tentoonstelling door naar Museum Folkwang in Essen.
Word Vriend van See All This en krijg de Keith Haring-catalogus cadeau!
Reacties op Keith Haring & vrienden