BLOG

Isa Genzken maakt reuzenorchideeën in New York

Door Redactie See All This | maart, 2016

Nog maar een paar dagen om Mach Dich hübsch van Isa Genzken te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Genzken zelf is natuurlijk allang weer met andere dingen bezig. In Central Park, New York werd deze week haar monumentale bloemensculptuur, van tien meter hoog, onthuld. Laura Kemp was erbij voor See All This.

Ze staat bekend als iemand die een hekel heeft aan de media. Ze loopt regelmatig weg van interviews of komt gewoon niet opdagen. Ter gelegenheid van de installatie van twee reuzenorchideeën in Central Park, New York, laat Isa Genzken zich desondanks interviewen voor een volle zaal.

Isa Genzken Central Park

Foto Jason Wyche, Public Art Fund, NY

Haar gele broekpak steekt fel af tegen de brave jasjes van Randy Kennedy, journalist voor The New York Times, en Nicholas Baume, directeur van het Public Art Fund, die de taak hebben haar op het podium te ondervragen. Genzken lijkt ontspannen, haar herenschoenen waarin ze knaloranje sokken draagt wippen kalmpjes op en neer. Aan de hand van een powerpointpresentatie met een chronologisch overzicht van haar publieke werk, proberen Kennedy en Baume haar te laten reageren. En dan doet ze haar reputatie als lastige dame tóch weer eer aan.

Isa Genzken New York, Foto Scott Rudd

Isa Genzken New York, Foto Scott Rudd

Ironische grimas

‘Wat betekent dit werk voor je,  Isa?’  vraagt Kennedy, als er een betonnen blok uit 1983 op het scherm verschijnt. ‘Ik heb wérkelijk geen flauw idee…’, antwoordt Genzken. En dat valt dan nóg mee. Want er zijn ook momenten waarop ze helemaal niet antwoordt en de interviewer met een ironische grimas gewoon blijft aankijken.

Toch, of misschien juist hierdoor, leren we Isa Genzken een beetje kennen. Ze heeft humor en is tegendraads. En ze is kritisch naar de commercie die de kunstwereld volgens haar aan het verwoesten is. Ze zegt, langzaam en met een Duits accent: ‘Geld is het allergrootste probleem voor kunstenaars. Kunst kopen is zo in de mode, dat mensen tegenwoordig belachelijk veel geld betalen voor de meest vreselijke dingen.’

Handschrift

Het is moeilijk om uitspraken te doen over de eclectische smaak van Isa Genzken. Denk je net door te hebben: oh, is dit niet de vrouw die houten sculpturen maakt, komt ze weer aanzetten met betonblokken. En dan nu weer die enorme bloemen. Directeur van het Stedelijk Museum, Beatrix Ruf, zei eerder over haar dat Genzken het als een van de weinige kunstenaars aandurft om geen handschrift te hebben.

Als haar in New York wordt gevraagd naar haar keuze voor bloemen, antwoordt ze slechts: ‘People love flowers’. Tja, daar moeten we het dan voorlopig maar mee doen.

Isa Genzken New York

Foto Scott Rudd, Public Art Fund, NY

Isa Genzken, Two Orchids, t/m 21 augustus in het Doris C. Freedman Plaza, in Central Park, New York.
Mach Dich hübsch! van Isa Genzken te zien is nog tot zondag 6 maart te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Reacties op Isa Genzken maakt reuzenorchideeën in New York

laat een reactie achter

Uw beoordeling