BLOG

In de keuken met Frida Kahlo

Door Sarah Knigge | april, 2020

Frida Kahlo (1907-1954) werd legendarisch om haar werk, haar verschijning én de Mexicaanse fiësta’s die ze organiseerde in haar blauwe huis, waar ze tamales, enchiladas en mole serveerde. Lees hier haar recept voor Enchiladas Tapatías!

‘Ik zit liever op de grond van de Toluca-markt tortillas te verkopen, dan dat ik iets te maken heb met die “artistieke bitches” uit Parijs.’ Frida Kahlo was in 1939 naar de Franse hoofdstad gereisd voor een tentoonstelling die kunstenaar André Breton haar had beloofd. De stad en haar kunstenaars bevielen haar niet. Bovendien konden er in de tentoonstelling slechts een paar werken worden getoond: de meeste waren ‘te “schokkend” voor het publiek!!’, schreef Kahlo in een brief.

Andersom was Breton in de ban geraakt van Kahlo’s Mexico — het ultieme toevluchtsoord voor een surrealist als hij. In 1938 bezochten hij en zijn vrouw, schilder Jacqueline Lamba, Frida Kahlo en haar geliefde Diego Rivera.

Breton en Lamba waren onder de indruk. Niet alleen van Kahlo’s werk, want haar kunstenaarschap reikte veel verder dan het doek en vertaalde zich naar haar verpletterende verschijning en iconische blauwe huis, waar ze graag fiësta’s organiseerde en tamales, enchiladas en mole serveerde. Gerechten die Kahlo had geleerd van Guadalupe Marin, Rivera’s vorige vrouw. 

Kahlo hield zich echter liever bezig met het decoreren van haar huis dan met koken. Haar Casa Azul was een plek waar ze veel tijd doorbracht, want door haar chronische ziekte en een heftig auto-ongeluk was Kahlo lange periodes aan bed gekluisterd. Hier omringde ze zich met haar verzameling folkloristische curiosa, poppen en speelgoed, inheemse planten die ze vastlegde in haar stillevens, en dieren: honden, apen en vogels. Ze werden de belangrijkste figuranten in Kahlo’s zelfportretten.

 

Frida Kahlo met haar hond Señor Xolotl in de tuin van Casa Azul, 1948, foto: Gisele Freund

Enchiladas Tapatías

  24 kleine tortillas

  olie 

  8-10 ancho-pepers

  500 ml kokend water

  1 ui, gesnipperd

  2 knoflooktenen, fijngesneden

  zout

  1,5 kippenborst, gekookt 

  250 ml zure room

  250 gr añejo-kaas of parmezaanse kaas, verkruimeld

 

Bereidingswijze

Begin met het maken van de saus. Week de pepers 10 minuten in kokend water, pureer ze en laat ze uitlekken. Sauteer de ui en knoflook in de hete olie tot ze glazig worden. Voeg de peperpuree en wat zout toe naar smaak. Laat dit nog 10 minuten op het vuur staan zodat de smaken zich goed kunnen mengen.

Pluk het vlees van de kip met een vork. Bak de tortillas kort in hete olie. Dip ze vervolgens in de saus, vul ze met kip en rol ze op. Leg alle gevulde tortillas in een schaal en giet er de resterende saus overheen. Maak het gerecht af met de zure room en verkruimelde kaas.

Wijntip

Wijnkoperij Okhuysen tipt de 2018 Abras Torrontes, Altocedro: “Deze Argentijnse Torrontes heeft pit en past uitstekend bij de kruidige enchiladas.”

Proefnotitie: Prachtig expressief met tonen van jasmijn, sinaasappelbloesem, limoen, perzik en muscaatdruif. De wijn is heerlijk sappig, heeft body en een verrassend verkwikkende afdronk.

Schenkadvies: nu tot medio 2021, 10-12°C

Verkrijgbaar via:

www.okhuysen.nl/seeallthis

 

 


Lees meer recepten in Guadalupe Rivera’s Frida’s Fiestas, 1994

Werk van Frida Kahlo is te zien in Viva La Frida! van 11 oktober t/m 28 maart 2021 in Drents Museum.

Het citaat is afkomstig uit een brief aan Nickolas Muray, gedigitaliseerd door Smithsonian Institute en online in te zien via artsandculture.google.com

Reacties op In de keuken met Frida Kahlo

laat een reactie achter

Uw beoordeling