BLOG

5 Highlights van Amsterdam Art Weekend 2019

Door Redactie See All This | november, 2019

Het Amsterdam Art Weekend is in aantocht! Van 21 t/m 24 november kun je op verschillende locaties door de hele stad zien wat de Amsterdamse kunstscene van nu zoal voortbrengt. Hier delen we alvast een paar highlights.

Tijdens het Amsterdam Art Weekend verandert Amsterdam in een internationale kunsthub. Op het programma staan meer dan 100 tentoonstellingen, performances, vertoningen, debatten en andere events op meer dan 50 locaties in de stad. Lees hier alvast onze 5 tips!

 

1. Loie Hollowell – GRIMM Gallery

Loie Hollowell in haar studio in New York, foto: Charlie Rubin

 

Sinds het ‘99 geniale vrouwen in de kunst’-nummer dat we vorig jaar zomer maakten, werkt See All This aan meer zichtbaarheid voor vrouwen in de kunstwereld. Op de avontuurlijke reis die we sindsdien zijn begonnen, ontdekken we talloze vrouwelijke kunstenaars die we graag met iedereen delen. Een van de kunstenaars die we ontdekten is Loie Hollowell (1983). Hollowell verovert op dit moment de kunstwereld met haar abstracte, lichamelijke landschappen, die metaforisch en tegelijkertijd expliciet zijn: in de mandorla-, lingam- en ogiefvormen zie je vagina’s, tepels, fallussen en billen. Na een grote tentoonstelling in Pace Gallery in New York is haar werk nu voor het eerst in Nederland te zien tijdens Amsterdam Art Weekend bij Grimm Gallery.

 

2. Kamala Ibrahim Ishag – Prins Claus Fonds galerie

Kamala Ibrahim Ishag, Women in Cubes, 2015. Olieverf op doek, 155 x 115 cm, collectie Samia Omer Osman. Courtesy: Sharjah Art Foundation

In de galerie van het Prins Claus Fonds sta je oog in oog met de indringende kunstwerken van Kamala Ibrahim Ishag (Omdurman, 1939). Ishag was een van de eerste vrouwen op de kunstacademie van Khartoen, later werd ze er docent. Ze is een pionier op het gebied van moderne kunst in Sudan en beschrijft het proces waarin een werk ontstaat als een droom die haar toekomt. Al vijftig jaar lang werkt ze iedere dag aan haar gigantische doeken, met daarop in verf aangebracht dromerige figuren, herhaaldelijk omgeven door golvende planten. De jury van het Prins Claus Fonds omschrijft haar werk als origineel, levendig en indringend. Tijdens het Amsterdam Art Weekend kun je haar werk bewonderen op de Herengracht 603 in de solotentoonstelling Women in Crystal Cubes.

 

3. Patricia Kaersenhout – De Appel

Patricia Kaersenhout, Guess who’s coming to dinner too?, foto: Aatjan Renders

Het beroemde kunstwerk The Dinner Party (1979) van Judy Chicago bestaat dit jaar veertig jaar. The Dinner Party is een installatie in de vorm van een driehoekige tafel gedekt voor 39 belangrijke vrouwen vanuit de oudheid tot nu. Voor iedere tafelgast is er een uniek symbool verwerkt in het bord en de tafelloper.

Patricia Kaersenhout maakte met haar Guess who’s coming to dinner too?  een hedendaagse versie van Chicago’s werk. Je ziet opnieuw een gedekte tafel — weliswaar zonder mes en vork want in de hedendaagse variant wordt er met de handen gegeten — met plek voor 38 vrouwen van kleur uit de geschiedenis en mythologie, van over de hele wereld. Zo zijn er onder de genodigden verzetsheldinnen uit Mexico, Uganda en Indonesië. Over de tafel verspreid staan 50 glassculpturen, geïnspireerd op shared-dining objecten uit Afrika, Latijns Amerika en Azië. Kaersenhout houdt zich in haar werk altijd bezig met ‘erased histories’. Zelf groot bewonderaar van Judy Chicago, noemt ze haar werk, dat t/m 1 december in De Appel te zien is, geen kritiek maar een aanvulling.

 

4. Printing Plant Art Book Fair

Printing Plant

Printing Plant: waar print kunst is. Op de tweede editie van deze exclusieve driedaagse boekenbeurs vind je de mooiste kunstenaarsedities, catalogi, monografieën en tijdschriften — van uitgevers, antiquariaten, (prent)kunstenaars en galeries. Bijzondere edities die je vaak niet in de reguliere boekhandel kunt krijgen, daarvoor moet je dit weekend dus naar Looiersgracht 60. Ook See All This is er. Come find us!

 

5. Rijksakademie Open studios

Rijksakademie OPEN 2018, Morgan Courtois, foto: Tomek Dersu Aaron

Eens per jaar opent de Rijksakademie haar deuren en krijg je de kans binnen te kijken in de ateliers van een geselecteerde groep kunstenaars. Deze  internationale groep kunstenaars mogen tijdens hun verblijf aan de Rijksakademie onder toeziend oog van professionals twee jaar lang experimenteren. Een must see voor wie alvast de uitblinkers van morgen wil aanschouwen.


 

Het Amsterdam Art Weekend vindt plaats van 21 t/m 24 november op verschillende locaties door heel Amsterdam. Bekijk het hele programma hier.

Kom ook naar de speciale Pretty Brilliant-dag op de PAN! Lees hier meer.

Reacties op 5 Highlights van Amsterdam Art Weekend 2019

laat een reactie achter

Uw beoordeling