BLOG

‘Het Grote Museumdirecteuren Nummer’ is uit!

Door Nicole Ex | december, 2017

Het gloednieuwe winternummer van See All This is uit! Een feestelijke editie vol hoogtepunten van het afgelopen jaar en tips voor 2018 volgens 33 museumdirecteuren. Wat je nog meer kunt verwachten van dit speciale nummer, lees je in het editorial #8 van hoofdredacteur Nicole Ex. 

Van The Book of Shrigley lag in 2005 één exemplaar bij boekhandel Benno Premsela in Amsterdam. Ik kocht het in een opwelling en zou vanaf dat moment verslingerd raken aan David Shrigleys houterige tekeningen en teksten. Er spreekt een relativering uit die zo vrolijk stemt dat je in tijden van somberte beter zijn werk kunt googelen dan een zelfhulpboek raadplegen.

Nicole met The Book of Shrigley op de redactie van See All This in Haarlem, november 2017

David Shrigley op de cover van deze speciale wintereditie leek ons dan ook een very good begin van 2018 en een ontwapenende afsluiting van een jaar dat werd gekenmerkt door polariteit: raciaal zwart wit, Europa wel niet, seksuele intimidatie man vrouw, politiek links rechts. Een polariteit die overigens het uiterlijk van de complete westerse kunstgeschiedenis heeft bepaald, zo blijkt uit het stuk van James Hall (p. 20), want aan vrijwel elke compositie ligt een overtuiging ten grondslag over links rechts, goed fout!

Het lijkt erop dat er de laatste tijd zelfs twee tegengestelde typen kunstenaars zijn te onderscheiden: de activist en de romanticus. De eerste wil met zijn werk de barricade op, de ruiten inslaan, de tweede keert zich af van de waan en (her)ontdekt de natuur (p. 52) – precies zoals de romantici in de 19e eeuw dat deden. Beide typen ontmoeten elkaar, geloof ik, ik in de overtuiging dat de wereld anders moet zijn dan die zich nu aan ons voordoet.

Veranderen doen de dingen vanzelf. Of je nou wil of niet. Neem deze speciale wintereditie. Alle rubrieken hebben het veld geruimd om ‘Het Grote Museumdirecteuren Nummer’ mogelijk te maken: 33 van deze ultieme kunstkenners tonen het beste van 2017 en gidsen ons langs de highlights van 2018!

We hebben er een FOR THE LOVE OF ART-tas bij gemaakt, met op de achterzijde al onze partnermusea die we op deze manier willen bedanken voor hun enthousiaste bijdragen. Word vriend en krijg deze tas cadeau (p. 66).

For the love of art,

Nicole Ex
founding editor

Reacties op ‘Het Grote Museumdirecteuren Nummer’ is uit!

laat een reactie achter

Uw beoordeling