BLOG

Het geluk van een vraag

Door Nicole Ex | maart, 2019

Toen mijn zoon acht jaar was, overviel hem een angst die hem maanden in de greep hield. Hij ging met moeite naar school en sliep onrustig. We probeerden tot de kern van zijn angst te komen, maar dat viel niet mee. We besloten hem een hond te geven. Elke avond bladeren we in de Hondenencyclopedie op zoek naar het juiste ras. Zijn voorkeur ging uit naar het allerkleinste soort: een Chihuahua. Met enige sturing kreeg hij gelukkig oog voor een model op salontafelhoogte. 

Praten over de hond was een manier om een opening te vinden voor een ander gesprek, dat elke keer stroef verliep omdat mijn vragen te groot en algemeen waren: waar ben je bang voor? Is er iets op school? Toen, zomaar op een maandagavond, viel me een vraag in die de sleutel bleek tot zijn bevrijding:Is er iets wat je niet mag zeggen?’ ‘Ja’, zei hij zacht. 

Die vraag en dat antwoord kantelde ons beider perspectief en maakte ons slagvaardig. In minder dan honderd vragen wist ik hem uit zijn spreekverbod te bevrijden. In minder dan honderd antwoorden ontsloot hij het plot, dat zoveel minder zwart was toen er eenmaal woorden voor waren. 

Dit interviewnummer is een aaneenschakeling van honderden vragen en antwoorden; er worden grote zorgen over de toekomst gedeeld door Luc Tuymans en schurende herinneringen opgehaald aan de Tweede Wereldoorlog door Hojda Stojka. Wie meer lucht en ruimte wil, loopt met Richard Long naar de Kilimanjaro of gaat voor drie dagen met David Hockney het bos in. 

Het nummer is een losse ode aan Interview, het magazine dat vijftig jaar geleden door Andy Warhol werd opgericht. Maar vooral is het een ode aan het stellen van vragen. Want elke vraag verbindt en geeft iets onverwachts aan je terug. 

Een vraag die ons tijdens het schrijven van dit editorial nog bezighoudt, is voor welk coverbeeld we kiezen. We vroegen raad aan onze lezers. Lees alle overwegingen hier. 


Bestel het interviewnummer (lente 2019) hier.
Of word Vriend (abonnee) en betaal geen verzendkosten.

Headerbeeld:
Luc Tuymans, The Valley (detail), 2012

Reacties op Het geluk van een vraag

laat een reactie achter

Uw beoordeling