BLOG

Het favoriete kunstwerk van Yannick Dangre

Door Redactie See All This | september, 2016

In de reeks Het favoriete kunstwerk van… vragen we auteurs en fotografen die meewerkten aan het nieuwe magazine van See All This naar hun favoriete kunstwerk. Deze week: schrijver en dichter Yannick Dangre.

‘In Commedia dell’Arte vind je alle typische elementen terug die ik bij Marc Chagall apprecieer. Ik hou van zijn wilde chromatische composities, waarbij de kleuren je als het ware in het gezicht springen en toch een soort vloeibare indruk maken, alsof ze constant in beweging zijn en op de juiste plekken vervagen. Op dit schilderij gaat het van kobaltblauw over roze naar rood, geel en groen, en toch wordt het nergens echt chaotisch; altijd is er orde in de wirwar. Het klopt simpelweg. Hetzelfde geldt voor de fantastische, vaak symbolische wezens die er afgebeeld zijn, en die direct op je verbeelding werken. Toch behoudt Chagall, en dat is voor mij zijn essentie, altijd het mysterie. Het is nooit helemaal helder wat er nu bedoeld is, waarom er in dit geval een soort gevleugeld rund door de toeschouwers vliegt, terwijl er toch een soort logica en orde in lijkt te zitten. Dat mijn liefde voor Italië en het theatrale hier onderwerp van het doek zijn, maakt het voor mij zijn meest dierbare schilderij.’

Yannick Dangre

Yannick Dangre is een Vlaamse schrijver en dichter. In 2011 won hij de Debuutprijs voor zijn eerste roman ‘Vulkaanvrucht’, dit jaar kwam zijn derde roman uit bij De Bezige Bij: De idioot en de tederheid. In See All This #3 schrijft hij een stuk over Marilyn Monroe, over wie vanaf oktober een tentoonstelling te zien is in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Marc Chagall

Marc Chagall (1887-1985) was een Franse schilder, bekend om zijn kleurrijke en surrealistische taferelen die regelmatig Joods-religieuze thema’s bevatten. Commedia dell’Arte hangt in het Opern- und Schauspielhaus Frankfurt. Het Stedelijk Museum Amsterdam bezit veel tekeningen en schilderijen van Chagall, waaronder De violist, Het groene varken en De circusrijdster. Museum De Fundatie bezit Devant la maison au toit jaune en ‘Hommage à Apollinaire’ is te zien in het van Abbemuseum in Eindhoven.

Marc Chagall, Commedia dell’Arte, 1958 Huile sur toile Adolf und Luisa Haeuser Stiftung, Francfort-sur-Main

Marc Chagall, Commedia dell’Arte, 1958 Huile sur toile Adolf und Luisa Haeuser Stiftung, Francfort-sur-Main

Reacties op Het favoriete kunstwerk van Yannick Dangre

laat een reactie achter

Uw beoordeling