BLOG

Het Boreale bosproject

Door Jelle Brandt Corstius | oktober, 2016

Samen met fotograaf Jeroen Toirkens is publicist en programmamaker Jelle Brandt Corstius begonnen aan een bijzonder project: Borealis. Vier jaar lang leggen ze samen de boreale bossen vast in tekst en beeld. Voor See All This schrijft Jelle over dit project. En wie echt betrokken wil zijn, abonneert zich op Borealis en ontvangt een unieke berkenhouten Borealis Box. Lees onder de eerste blog van Jelle wat dat precies inhoudt.

Borealis

Boreale boom. Foto: Jeroen Toirkens

De grasmaaier

Ok, dus de zon zou niet ondergaan. Geen big deal, toch? Het was eind mei, en ik vertrok op mijn eerste reis voor het Borealis-project, samen met fotograaf Jeroen Toirkens. De komende vier jaar leggen we wereldwijd het Boreale bos vast: een eindeloze hoeveelheid naaldbomen en berkenbossen. Dertig procent van alle bomen staan in deze noordelijke zone. Bossen die zo normaal zijn dat je vergeet dat ze bijzonder zijn.

Onze eerste reis gaat naar de Pasvik-vallei, op het noordelijkste puntje van Noorwegen, hoog boven de poolcirkel. Verrassend genoeg wordt het hier ’s winters niet zo heel koud, dankzij een warme golfstroom. Maar het mag er dan iets warmer zijn in de winter, licht wordt het niet. Dacht ik. ‘Mensen denken dat de winter deprimerend kan zijn. maar in feite is het licht dan fantastisch. Fifty shades of grey,’ grapt onze buurman, een houthakker genaamd Ben-Arne, die tegenover onze camping woont. ‘De zon komt niet boven de horizon, maar er is wel een schemering. Een soort eeuwige zonsondergang. Veel interessanter dan deze middernachtzon,’ en hij wijst naar een waterig zonnetje dat – ondanks het middernachtelijk uur – boven de boomtoppen hangt.

De zon is al een week mijn plaaggeest. Ik heb een slaapmasker gekocht, maar dat maakt niet uit. ’s Nachts doe ik geen oog dicht. En als ik nachts naar het wc-blok loop, schijnt de zon op mijn slaperige hoofd en hoor ik de volgels zachtjes fluiten. Nóg een slapeloze nacht en ik draai door.

‘Alsof midden in de nacht je gazon maaien de normaalste zaak van de wereld is.’

Ben-Arne heeft ons uitgenodigd voor een wandeling in het bos, op zoek naar bruine beren. Het is een van de weinige plekken in Europa waar ze permanent hebben gewoond. Nadat hij de laatste boomstam heeft verzaagd, rijden we over een onverharde weg naar een nationaal park en lopen vanuit daar het bos in. Het is dan al elf uur ’s avonds. Aan de manier waarop Ben-Arne door het bos loopt, kun je zien dat hij er al sinds zijn kindertijd komt. Nonchalant wijst hij naar sporen die onzichtbaar zijn voor een ongeoefend oog. Een boomstomp waar een berenklauw in heeft zitten graven, op zoek naar mieren. Een zwarte schimmel die op een boomstam groeit, die je kan koken en drinken voor medische doeleinden. Het is bijna middernacht, maar de zonnestralen banen zich een weg door de mist die tussen de dennentakken hangt. We belanden bij een moeras, waar het windstil is. ‘Over een paar maanden kan je hier niet staan, dan hebben de muggen het overgenomen,’ zegt Ben-Arne. Vannacht zijn er geen muggen. Beren evenmin. We lopen verder door het bos en elke keer als we pas op de plaats maken om een beer te horen, zijn we omringd door stilte.

Om één uur ’s nachts zijn we weer op onze camping. Eindelijk, na vier slapeloze nachten en een nachtelijke boswandeling, heb ik het gevoel dat de moeheid de overhand krijgt. Ik poets mijn tanden voor ons hutje en kijk naar de overkant van de rivier, waar Ben-Arne zijn houtzagerij heeft. Daar loopt hij over zijn terrein, met een grote loeiende grasmaaier. Hij knikt opgewekt naar mij, alsof midden in de nacht je gazon maaien de normaalste zaak van de wereld is. Dat is het hier misschien ook wel.


Borealis BoxBorealis-abonnement

Voor Borealis zullen fotograaf Jeroen Toirkens en journalist Jelle Brandt Corstius de noordelijke boreale bossen bezoeken, een cirkel van voornamelijk naaldbomen die zich uitstrekt over Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze gaan op zoek naar de verhalen van de mensen in de bossen. Wie wonen hier? Hoe wonen ze? En hoe verhouden de inwoners zich tot het woud?

Je hebt de unieke mogelijkheid om je te abonneren op dit project. Je ontvangt dan een exclusieve berkenhouten cassette met acht vakjes. Na elke reis ontvang je iets dat met Borealis te maken heeft. Dat kan een object zijn dat wij van de reis hebben meegenomen. Of het kan een exclusief essay zijn van Jelle, of een mooie print van Jeroen. Aan het einde van het project ontvang je een gesigneerd en genummerd exemplaar van het boek om je collectie compleet te maken.

Ga voor meer informatie naar de project website: www.borealisproject.nl

Reacties op Het Boreale bosproject

Else Nora Akkerman
Jelle en Jeroen, ik vind het een geweldig en hartverwarmend initiatief!
Het is daarom zo bijzonder omdat jullie dit project met hart en ziel doen en zelfs de verbinding natuur-spiritualiteit niet schuwen. Heb heel veel respect hiervoor. Veel succes met het vervolg!
Met vriendelijke groet, Else Nora Akkerman
Ineke Key
Mooi begin..... smaakt naar meer
laat een reactie achter

Uw beoordeling