BLOG

De beste tentoonstellingen over de grens

Door Redactie See All This | januari, 2018

Nog geen bestemming gekozen voor je volgende city trip? Wij zetten hier een paar fijne opties voor je op een rij. Met tentoonstellingen die je niet mag missen, volgens de Nederlandse museumdirecteuren. Meer tips lees je in het nieuwste nummer van See All This magazine.

Bazel

Georg Baselitz, t/m 29 april, Fondation Beyeler
De 80e verjaardag van Georg Baselitz – bekend als de man die zijn werk graag ondersteboven hangt, wordt gevierd in Fondation Beyeler. Een reis langs zestig jaar ongebreideld kunstenaarschap: schoonheid en woede uitgedrukt in expressieve lagen verf.

♥ De tip van: Nanda van den Berg (directeur Huis Marseille)

Georg Baselitz, Orange Eater (IX) (1981), Skarstedt, New York | © Georg Baselitz (2018), Foto: Friedrich Rosenstiel, Köln

Londen

Mantegna and Bellini, 1 oktober t/m 27 januari 2019, The National Gallery
De Italiaanse renaissance is komende winter te zien in Londen. Een fantastische uitwisseling van schilderijen en sculpturen van Andrea Mantegna en Giovanni Bellini maakt navolgbaar hoe de schoonbroers van invloed waren op elkaars werk.

♥ De tip van: Chris Stolwijk (directeur RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis)

Andrea Mantegna, Presentatie van Christus in de tempel (ca. 1460)

Frida Kahlo: Making Her Self Up, 16 juni t/m 4 november, Victoria & Albert Museum
Voor vijftig jaar waren alle persoonlijke bezittingen van kunstenaar en stijlicoon Frida Kahlo (1907-1954) verzegeld, maar in 2004 gingen de lades en kasten open van haar blauwe huis in Mexico. Voor het eerst reizen haar meest intieme brieven, juwelen en kledingstukken naar Europa. Kahlo’s eigenzinnige stijl is zo aanstekelijk dat we voorspellen dat het de zomer wordt van bloemen in het haar.

♥ De tip van: Ellen Dosse (directeur Spaarnestad Photo)

Frida Kahlo (1939) | Foto: Nickolas Muray

Los Angeles

Stories of Almost Everyone, 28 januari t/m 6 mei, Hammer Museum
De afgelopen jaren groeit de overtuiging dat kunstwerken iets te vertellen hebben, dat ze een morele of politieke boodschap kunnen (of zelfs moeten) uitdragen. Stories of Almost Everyone gaat over onze bereidheid in de verhalen te geloven die de kunstenaar en het museum ons voorhouden.

♥ De tip van: Jacqueline Grandjean (directeur Oude Kerk)

Andrea Büttner, HAP Grieshaber / Franz Fühmann: Engel der Geschichte 25: Engel der Behinderten, Claassen Verlag Düsseldorf 1982 (HAP Grieshaber / Franz Fühmann: Angel of History 25: Angel of the Disabled, Claassen Verlag Düsseldorf 1982) (2010)

New York

Disappearing Acts: Bruce Nauman, 21 oktober t/m 17 maart 2019, Museum of Modern Art
Maak je op voor New York, want een kunstenaar als Bruce Nauman (1941) – die een spiraal van neon bedacht met de tekst ‘The True Artist Helps the World by Revealing Mystic Truths’ – verdient natuurlijk gewoon een retrospectief in het MoMA. Thuisblijvers kunnen naar het Kröller-Müller Museum waar Naumans lichtend baken de bezoekers verwelkomt.

♥ De tip van: Emilie Gordenker (directeur Mauritshuis)

Bruce Nauman, Fist in Mouth (1960)

Palermo

Manifesta, 16 juni t/m 4 november, Palermo
Manifesta is een nomadische biënnale: elke twee jaar vindt die plaats in een andere Europese stad. Dit jaar wordt met de architecten van OMA de sociale, culturele en stedelijke structuur van de Siciliaanse hoofdstad Palermo belicht en (positief) ontregeld om zo ‘Palermo op te stuwen naar een bruisende toekomst’.

♥ De tip van: Robbert Roos (directeur Kunsthal KAdE), Saskia Bak (directeur Museum Arnhem) en Jacqueline Grandjean (directeur Oude Kerk)

Manifesta

Wenen

Bruegel, 2 oktober t/m 13 januari 2019, Kunsthistorisches Museum
Het kwetsbare, onbetaalbare oeuvre van Nederlandse schilder Pieter Bruegel (circa 1525-1569) reist vrijwel nooit, maar nu hij komend jaar 450 jaar geleden is overleden, wordt er gewerkt aan de allereerste overzichtstentoonstelling van de kunstenaar. Boijmans leent er zijn Toren van Babel voor uit, die tot die tijd in Rotterdam te zien is.

♥ De tip van: Errol van der Werdt (directeur TextielMuseum)

Pieter Bruegel, Toren van Babel (ca. 1560)

 


* Tips voor de beste tentoonstellingen van het komende jaar in Nederland, volgens 33 museumdirecteuren, lees je ook in het nieuwste nummer van See All This magazine.

See All This is te koop in de betere boekhandel en online.

Reacties op De beste tentoonstellingen over de grens

Guy Borgerhoff
.
laat een reactie achter

Uw beoordeling