BLOG

Heimwee | Editorial #32

Door Nicole Ex | december, 2023

‘Het leven begon in het ziekenhuis, in een verwarmde plastic box, waarin ik weken verbleef nadat ik te vroeg de veilige waterwereld van de baarmoeder had moeten verlaten’, schrijft Nicole Ex in haar editorial in het nieuwe winternummer van See All This: Make yourself a home. Lees hier verder.

 

Het leven begon in het ziekenhuis, in een verwarmde plastic box, waarin ik weken verbleef nadat ik te vroeg de veilige waterwereld van de baarmoeder had moeten verlaten. Misschien was het deze ervaring, samen met de abrupte scheiding van mijn tweelingzus, die de bron was van mijn heimwee als kind. Het Duitse woord ‘Heimweh’ komt voor het eerst voor in een Zwitserse tekst uit 1592. Het wordt omschreven als een ziekelijk verlangen (weh) naar huis (heim).

 

Als kind kon ik niet uit logeren zonder gevoel van hopeloze verlatenheid. Ik probeerde iedereen te overtuigen mij vooral thuis te laten, in de tuin of op mijn kamer, waar ik huizen tekende en velden met bloemen. Het werd een training van jaren die grens over te steken van kamer naar stoep. Eerst ontdekte ik de avontuurlijke levens van anderen via onvergetelijke romans, later was het mijn liefde voor kunst die me de wijde wereld in trok. Het is nog altijd de levenslijn waarlangs ik landen, steden en mensen bezoek. Zoals architect en gastcurator Bijoy Jain in Mumbai, aan wie we vroegen wat volgens hem ‘huis en haard’ betekent.

Bijoy Jain en Nicole Ex in Jains studio in Mumbai, 2023, foto: Anke Riesenkamp

 

Maar wat als we op drift raken door een natuurramp, een dictatuur of oorlog? Wat is thuis weg van huis? En is het denkbaar een leven op te bouwen in de open lucht? Het zijn de onwaarschijnlijke Islington Twins die reflecteren op deze vraag vanuit de straten van Londen, hun vaste verblijfplaats. Ze delen met ons hun dagritme en overlevingsstrategie, die ongeëvenaard is in mentale souplesse en wijsheid. Wie hen leest, kan geen andere conclusie trekken dan dat we een gevoel van thuis in onszelf moeten vinden. Zoals Jain zegt: ‘Thuis is waar genegenheid woont.’ Het is een hand, een hond, een boom, een kunstwerk, een streep zonlicht of het plotseling verschijnen van de zilveren maan in de eindeloze diepblauwe nacht.

 

 

Dit is het editorial van Nicole Ex in See All This #32.
Bestel het nummer hier >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Headerbeeld: detail van František Kupka, The Beginning of Life, Study of Foetus in the womb, ca. 1900, ets op papier, 34,5 × 34,7 cm, Centre Pompidou, Parijs

Reacties op Heimwee | Editorial #32

laat een reactie achter

Uw beoordeling