BLOG

Great Expectations 5: Claudio de Oliveira Marques

Door Evelien Lindeboom | juni, 2017

De champagne wordt ontkurkt, een nieuwe lichting zwaait af. Wie moeten we in de gaten houden? Vijf docenten kiezen hun meest veelbelovende student. Deel 5: Claudio de Oliveira Marques.

Claudio de Oliveira Marques (1989) studeert af aan de Filmacademie Amsterdam, richting Regie (documentaire).

Wat heb je geleerd?
‘De dingen doen die ik belangrijk vind, alleen daardoor krijg je contact met je publiek.’

En wat wil zo snel mogelijk weer vergeten?
‘De hoge werkdruk.’

Welk kunstwerk had jij graag gemaakt of bedacht?
Persepolis. Een animatiefilm van Marjane Satrapi over een Iraans meisje onder het regime van de sjah. Kinderlijk getekend, maar een van de meest ontroerende films die ik ooit zag.’

Wie is je grote voorbeeld?
Waking Life van Richard Linklater; een filosofische film over wakker zijn en slapen.’

Maar eerst: Eindelijk klaar! Wat ga je deze zomer doen?
‘Vanuit Amsterdam loop ik naar mijn geboortedorp in Zuid-Portugal.’

Claudio de Oliveira Marques over zijn afstudeerfilm: ‘Toen mijn beste vriendin zelfmoord pleegde, heb ik me er het hoofd over gebroken: hoe zou het zijn geweest als ze me erover had verteld? In mijn film onderzoek ik dat aan de hand van drie personages: een jongen die over zijn doodswens wil praten, maar zijn vrienden willen dat niet. Een moeder wier dochter op de intensive care ligt na een zelfmoordpoging. En de partner van iemand die het al heeft gedaan. Ik ben heel direct, zoek de pijn op. Het is een pleidooi om dit gesprek niet uit de weg te gaan.’

Rapport

Studieleider Regie Documentaire Annemiek van der Zanden: ‘Hij heeft oprechte interesse voor de mensen en de wereld om zich heen en maakt films die voortkomen uit die empathie en nieuwsgierigheid.’

Bekijken

Keep an Eye Filmacademie Festival; 23 juni t/m zaterdag 1 juli in EYE en DAS Graduate School, Amsterdam.

 

Reacties op Great Expectations 5: Claudio de Oliveira Marques

Simone
Claudio
wat een bijzondere ervaring om jou te ontmoeten en je gedrevenheid te ervaren om deze documentaire te maken. Veel waardering voor het mooie resultaat en respect voor de personen die hun verhaal durfden te delen. Veel dank voor je inzet en ik hoop in de toekomst nog meer mooie films van je te zien! Warme groet
laat een reactie achter

Uw beoordeling